Усі професії потрібні на війні

Вівторок, 17 червня 2014, 08:27

Чи виникало у вас бажання чимось допомогти країні у війні, але не знаєте як? Ви не тримали зброї ніколи, не розбираєтесь в стратегії, а все, що ви можете, це "лише" переказати пару гривень на потреби армії? Хочеться взяти бодай щось і піти на фронт, але усвідомлення безпомічності на фоні жахливих новин із зони АТО пригнічує?

Насправді ви вже робите велику справу, просто не усвідомлюєте цього. І без вас, кожного з вас і того, що ви робите, – війну не виграти.

У людей, що не пов'язані з військовою справою, є хибне уявлення, що фронт – основна частина армії й основна запорука перемоги. Давайте разом уявимо, яка ж організація має бути під час війни – загалом, без подробиць.

Звісно, мають бути підрозділи, що будуть на передовій. Але кількісно їх насправді не так багато, як комусь хотілося б, адже потрібна ротація, відпочинок. Не можна відправляти солдата воювати 24/7. Тому потрібен тил, де напоготів будуть інші підрозділи, щоб замінити поранених та стомлених фізично та психологічно.

Чисто з організаційних питань тил має бути більшим ніж фронт. Тут же організовується для військових дозвілля, відпочинок, відновлення, догляд за гігієною, харчування та інше.

А де це все взяти? Закупівлі, логістика та забезпечення. Потрібно мати ще більший штат, щоб організовувати транспортування, розподіл та закупівлю їжі, води, обладнання, техніки й багато чого іншого.

А як це все утримувати та за що купувати? Звісно, що за гроші.

Тепер уявіть ці рівні як піраміду, де вершина – це передова, спрямована на ворога, потім іде більший тил, а за ним стоїть ще більша служба забезпечення. А за службою забезпечення стоїть населення, яке й складає основу цієї піраміди.

 

Через те що державний апарат не спроможний сьогодні ефективно організувати всі рівні цієї піраміди, громадськість взяла це до своїх рук. Що є беззаперечно правильним.

Створюються підрозділи добровольців, на кшталт "Донбас" – це вершина піраміди й частково тил. З'являються громадські активісти, такі як Wings Phoenix, які забезпечують військових необхідним, починаючи від питної води й закінчуючи зброєю, обладнанням та навіть нерухомістю. Це вже служба забезпечення й, знову ж таки, тил.

Якщо ви бачите, що можете допомогти в цих сферах – це прекрасно. Але варто не забувати, що дуже важливу, хоч і не помітну роль грає населення – основа піраміди.

По-перше, коли в держави немає грошей, то люди можуть спільнокоштом фінансувати армію, що вже сьогодні відбувається. Кожна гривня – без перебільшення, навіть 1 гривня! – є вирішальною в цьому питанні. Окрім цього, хтось має хоча б вирощувати їжу, шити одяг, виробляти бензин, щоб війська мали все необхідне. Тобто потрібно, щоб підприємства продовжували працювати й не зупинялись. Якщо в країні закінчиться туалетний папір, бо всі пішли воювати й нікому його виробляти, – вважайте, що війна програна.

Тому, якщо ви переймаєтесь, що нічим не можете допомогти, прочитайте ще раз.

Не даремно кажуть, що війна – це справа всієї країни. Армія – ніщо, якщо люди не будуть працювати й заробляти гроші.

Якщо ви ходите на роботу – ви отримуєте зарплату, з якої можете хоч копійку передати громадській службі забезпечення. Ви платите податки, з яких платять солдатам. Ви виробляєте продукцію, яка потрібна армії або іншим людям, котрі теж працюють на благо країни.

Без фундаменту піраміди, де кожен як мурашка працюватиме як може й допомагатиме тим, що не дасть економіці країни зупинитись, не виграти жодної війни.

Тому продовжуйте робити те, що вмієте, і не забувайте подавати ідеї – як-от стіна на кордоні – та фінансувати армію.

Бо за вас цього ніхто не зробить. Навіть держава.

Петро Добрянський, молодший лейтенант запасу, соціальний психолог, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука