Дякуємо, пані Ріббентроп!

Середа, 16 липня 2014, 14:24

Як вивести людину із себе? Існує чимало способів, від шкрябання пінопластом по склу до тригодинного концерту Петросяна. Але в українському випадку все набагато простіше: нам достатньо сказати одне-єдине слово – "занепокоєння". Після чого людина починає соватись на місці, скрипіти зубами й вимовляти те, що зазвичай адресується персонажеві однієї відомої фанатської пісеньки.

Звідки скільки агресії на звичайне, на перший погляд, слово?..

Якщо у вас виникає це запитання, значить ви – найщасливіша людина у світі, і, очевидно, або живете в лісі, не читаєте новин і не дивитесь "Шустер-Лайв", або кришнаїт і вам взагалі на все пофіг, аби біля метро танцювати не заважали.

Для інших млява й часто неадекватна реакція Європи, яка оформлюється в те саме "занепокоєння", на фоні відвертої й нахабної загарбницької кампанії пана Х. не є чимось дивним.

Проте нещодавно Європа змінила тон. "Занепокоєння" звучить дедалі рідше, а сама "матінка" дедалі частіше демонструє пропутінську позицію; не знаю, наскільки це адекватно, оцінюю з точки зору середньостатистичного українця.

Деякі країні зголосились на будівництво "Південного Потоку", інші не протестують, адже це не суперечить екологічним нормам, а 14 липня в інтернеті з’явилась інформація про те, що пані Меркель "хоче, щоб Україна розпочала мирні перемовини з терористами".

Це викликало небувалу хвилю обурення, особливо зважаючи на неприкриту агресію зі сторони Росії й, зокрема, збиття нашого літака. "Які можуть бути мирні переговори? Меркель живе у своїй власній паралельній реальності?" – питали один одного користувачі на стінах ФБ-груп.

Тепер уже українська спільнота висловила своє "занепокоєння".

Під вечір цього ж дня сторінка пані Ангели була атакована українськими користувачами, які стали залишати в коментах до постів лаконічну "подяку" – "Danke, Frau Ribbentrop". За кілька годин коментарі з такими словами перевалили за кілька тисяч і продовжували виникати щосекундно.

Українці не лише "дякували" Меркель за долучення до позиції держави-агресора. Часто траплялись коменти, де юзери нагадували про злочини Росії проти інших країн. Людмила Бурман пише: "1992-Moldavia, 1994-1996 – Chechnya, 1999-2009 – Chechnya, 2008 – Georgia, 2014 – Ukrainе. Danke, Frau Ribbentrop".

Дехто висловлював жаль стосовно зміни риторики в політиці Меркель. Ilmira Kudaeva: "Ангела Меркель! Мы, все украинцы, возлагали на Вас очень большую надежду в помощи Украине остановить войну на Донбассе. Мы очень сожалеем, что Вы поменяли свою позицию, и мы, украинцы, потеряли надежду в Вашем лице как друга украинского народа. Бог Вам судья!"

Окрім подяк німецькою мовою, розміщувались коменти українською, російською, англійською мовами, адресовані, радше за все, світовій багатомовній спільноті. Ivan Misyats, "подякувавши" німецькою, додає англійською: "Завдяки вам містер Путін буде з радістю продовжувати вбивати українців".

Також користувачі цікавились, скільки Меркель заплатили за її слова й прогнозовано називали її тим словом, яке вже традиційно закріпилось за Путіним.

Цей віртуальний флешмоб добряче сколихнув Інтернет. У самому Фейсбуку почали активно закликати долучитися до нього з указанням потрібних слів "подяки". Уже за кілька годин згадки про флешмоб з’явились в інтернет-виданнях: bigmir.net, nvua.net. Ініціативу підхопили користувачі Твіттера, включивши хеш-тег #DankeFrauRibbentrop у свої твіти.

І це все відбулось за дві-три години.

Така реакція засвідчила ставлення українців до тих, хто не тільки нападає на нашу країну, але й не допомагає боротись з ворогом.

Фейсбук читають мільйони користувачів. Можливо, частина з них прозріє від "рашотудейної" локшини й вийде зі свого чергового "сутінку " чи просто критичних днів, які відбуваються чи то в Європі загалом, чи в Меркель зокрема, цього вже точно не знаю.

Натомість українці дійсно мають сказати "Дякуємо, пані Ріббентроп" за чергову консолідацію суспільства.

Від редакції: 16 липня з'явилась новина про те, що Ангела Меркель заявила, що Україна отримає "жорстку підтримку" з боку ЄС на засіданні Європейської Ради. Меркель також запевнила, що Україна зараз знаходиться серед її пріоритетних питань.

Арсеній Троян, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука

Четвертий рік функціонування ринку землі: все скуплять латифундисти?

Перезавантажити адвокатуру: справа Шевчука як індикатор несправності системи 

Чи варто бити на сполох через "надто" низьку інфляцію