Путін може уникнути додаткових санкцій із боку Заходу?

Середа, 25 червня 2014, 18:41

Санкції, спрямовані на ключові сектори економіки Росії, може бути відкладено через позитивні сигнали від президента Російської Федерації Володимира Путіна щодо України.

Про це повідомляє "Associated Press" із посиланням на чиновників адміністрації президента США.

Сполучені Штати та їхні європейські партнери завершили узгодження пакету санкцій для їх запровадження на початку цього тижня, заявили чиновники та інші близькі до процесу у вівторок. Покарання низки велетів російської економіки, в тому числі її енергетики, мало посилити тиск на Москву.

Та у вівторок Путін запропонував Раді Федерації скасувати дозвіл на введення військ РФ в Україну, а також закликав продовжити час перемир’я між українською владою та сепаратистів-терористів для врегулювання конфлікту на сході України.

Прес-секретар Держдепу Марі Харп згодом відзначила, що Росія робить "два кроки вперед, один крок назад", бо попри позитивні сигнали у вигляді заяв про припинення вогню того ж дня сепаратисти збили вертоліт українських військових, а Росія нарощує військову міць.

Однак прес-секретар Білого дому Джош Ернест сказав, що якщо Росія здійснить позитивні зміни, додаткові санкції будуть "менш імовірні".

Навіть якщо США і Євросоюз вирішили не накладати секторальні санкції цього тижня, вони могли намітити чіткі наміри зрештою здійснити цей крок, зазначає видання.

Хоча американські офіційні особи розглянули можливість односторонніх дій щодо Росії, вони все ще намагаються зробити все у взаємодії з європейськими країнами.

Чиновники заявили, що обмеження для американських компаній, які, наприклад, експортують технології видобутку нафти і газу в Росію, без подібних правил для європейських конкурентів можуть вдарити по великих гравцях США в енергетичному секторі Росії, таких як ExxonMobil і Halliburton.

Кілька американських компаній стурбовані перспективою санкцій для енергетичної сфери Росії, тому в останні 10 днів проводили зустрічі з високопосадовцями в Білому Домі.

Європейські країни навряд чи підуть на далекосяжні обмеження для енергетичного сектора Росії, враховуючи їхню залежність від Москви в питанні постачання палива і значно глибшу економічну інтеграцію з Росією.

Тож у Білому домі нібито побоюються, що в разі односторонніх кроків з боку США Росія зможе уникнути покарання шляхом переведення бізнесу з американських фірм у європейські енергетичні гіганти – такі, як BP, Total або Royal Dutch Shell.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування