Як нардепи захищають себе, Януковича і Ко від суду

Середа, 13 серпня 2014, 17:46

Невідворотність покарання за корупційні злочини вкотре не стала українською реальністю. Народні депутати провалили голосування за включення в порядок денний закону, що дозволяв заочно засудити та конфіскувати майно злочинців-високопосадовців, які переховуються від правосуддя за межами України.

Вітчизняна нормативна база не дає можливості засудити та відібрати награбоване у Януковичів, Клюєвих, Захарченків, Пшонок та інших з "Сім’ї", чиї активи Європа та США почали заморожувати ще у березні поточного року.

Кримінально-процесуальний Кодекс в його чинній редакції не дозволяє засуди людину, якщо вона не присутня на судовому засіданні.

Конфіскація майна і активів теж відбувається виключно за рішенням суду, до якого "доблесні" прокурори ще мають дотягнути справу.

Єдине, що можна зробити – арештувати ці активи, і до безкінечності утримувати їх коштом платників податків. Допоки Янукович і Ко самостійно або під "гуманітарним конвоєм" ошуканих співгромадян повернуться в Україну та постануть перед судом.

Це юридичне безумство породило класичну "бізнес-модель" української влади, що нині хибить у частині заховування награбованого в оффшорних норках, але загалом працює як швейцарський годинник Клюєва:

накрасти;

вкласти здобуте у віджатий бізнес або банк;

підкупити нерухомості на мальовничих узбережжях;

як тільки з'являються проблеми – заселити собою свою ж нерухомість;

насолоджуватися життям з накраденого.

Слабка ланка схеми – європейські оффшорчики, в яких підзависла більша частина активів українських високопосадовців з "чорних списків" міжнародних санкцій. Там, за кордоном, активи можна арештувати та повернути назад в Україну. Попри досконалі навички персональних юристів "Сім’ї" у будівництві корпоративних пірамід.

А в Україні законно конфіскувати награбоване наразі неможливо. Виходить, що тримати активи в Україні – безпечніше.

Особливо, якщо надійний тил прикривають надійні однопартійці. Так, "регіонали" та їх союзники – "Повалій" і Ко з групи "За мир і стабільність" – фактично не дали голосів за проект закону. "Економічний Розвиток" Хомутинніка дав лише 2 голоси "за". З позафракційних не проголосувало 40 народних обранців.

Але провалити голосування воліла і так звана сьогоднішня парламентська "більшість – від них не вистачило 41-го голосу: 13 від БЮТу, ще 12 були відсутні, 6 від групи Єремєєва "Суверенна Україна", трьох не було в залі, 3 від УДАРу – ще 4 відсутні.

Лише "Свобода" всією фракцією голосувала "за".

Мандатоносці переживають за свою, нажиту непосильним депутатським "трудом", власність. Більшість з них вже зараз підбирають острови, на яких відсиджуватимуться у разі прольоту на виборах.

Прийняття цього закону, а громадськість в решті решт переможе жадібність, дозволить повернути островитян на рідну землю набагато швидше, ніж би їм хотілося.

Бо після винесення вироку в заочному провадженні, статус з "переховується від органів правосуддя" автоматично зміниться на "засуджений".

Віталій Шабунін, Центр протидії корупції, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як звати невідомого солдата?

Реформа БЕБ: чи зможе бізнес ефективніше захищатися від свавілля в судах?

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції