"Торт Наполеон" виборів

Понеділок, 29 вересня 2014, 11:29

Нарешті стали відомими партії-учасники сучасних виборів. Їх надзвичайно багато: тут є і нові політичні утворення, є і "патріархи" політичного життя України.

Кожен переслідує свою мету, і це не обов’язково потрапляння до Верховної ради.

Є однозначні фаворити, є сателіти фаворитів, є просто амбітні політики нової генерації.

Технології боротьби зазвичай стандартні: їх вирізняє від попередніх лише загострена екзальтація, яка іноді переходить у вульгарну апеляцію до електорату або брутальне приниження опонента.

Майже всі намагаються використати високу невротизацію суспільства.

І це тільки початок.

За всіма правилами ведення перегонів, кампанія розпочалася зарано. Тому, слід очікувати, що наступна апеляція до виборця буде ще більш вразливою, а критика опонентів – ще більш агресивною.

Технологи партій в пошуках "свого" виборця намагатимуться традиційно внести розколи на "свій-чужий", "сильний-слабкий", "новий-старий".

Не бракуватиме і об’єднавчої риторики.

Але все це шаблони технологій минулих кампаній.

Нинішні вибори мають одну виразну обставину, яка може стати несподіванкою для всіх учасників.

Якщо, в попередніх кампаніях електорат "нарізався" вертикально, то сучасний стан суспільства має окремий компонент: в ньому розподіл пішов горизонтально.

З’явилася динамічна основа електорату, яка може "вислизнути з під ніг" усіх учасників перегонів – це своєрідний "торт Наполеон" маси виборців. Ця обставина, якщо її проігнорує політичний клас, може призвести до обвалу, і до обвалу не тільки політичних очікувань та амбіцій.

Ця динамічна основа надзвичайно пістрява по різним ознакам: і за соціальним статусом, і за очікуваннями, і за уявленням про успіх, і за віком, і за місцем проживання. Але її об’єднує відчуження, яке виникає через різне бачення майбутнього країни, громади, родини між цією стратою та "елітою".

Це відчуження посилюється політичним лукавством, а ще більше повною неспроможністю законодавчої та виконавчої влади виконати обіцяне, а головне – очікуване людьми.

Ця обставина посилюється відсутністю механізмів впливу, як на політиків, так і на виконавців. Власне, це і пояснює новітнє явище – "смітникову люстрацію".

Дуже наївно думати, що "смітникова люстрація" стосується лише певних персоналій. Вона виявляє тотальну обставину: відсутність діалогу, механізмів дієвого впливу суспільства на гострі процеси в країні й те, що час безвідповідальності минає.

А що ближче до виборів, коли почнеться "парад компліментів" і розриви між реальним і обіцяним стануть кричущим, то "смітникова люстрація" може втратити персоніфікований характер.

Тому, відповідальним політичним силам, і не лише їм, слід зосередитись не на тому, як "нарізати" свій електорат, а на тому, щоб ця електоральна платформа не "вислизнула з під ніг" усього політичного процесу в Україні.

Тоді зле стане всім.

Тому, щоб втримати ситуацію й провести нормально вибори, настановою законодавця і виконавця має стати "Зараз і вже!", бо без цього слогани ваших політичних сил, до яких ви вже "притулились", не спрацюють або ж взагалі виявляться не потрібними нікому.

Валентин Ткач, Чернівці, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України