Ми все ще живемо за "диктаторськими законами" 16 січня. Інфографіка

Середа, 28 січня 2015, 11:27

Ще у квітні 2008 року президентом України було затверджено Концепцію реформування кримінальної юстиції. З того часу кращої Концепції у цій сфері розроблено не було і, в принципі, не може бути – бо ця Концепція була побудована на засадах людяності і врахувала найкращий досвід демократичних держав.

Багато чого відповідно до Концепції вже зроблено: маємо нові КПК України, закони про прокуратуру, про безоплатну правову допомогу, про Національне антикорупційне бюро, у першому читанні прийнято закон про службу пробації тощо.

Нові підходи у сфері кримінальної відповідальності та кримінального судочинства мають кардинально змінити умови забезпечення прав людини, сформувати переконаність особи і суспільства в дієвості принципу верховенства права, підвищити рівень довіри громадян України до інститутів влади загалом і до органів та установ системи кримінальної юстиції, зокрема.

Отже, на черзі закони:

– про внесення змін до Кримінального кодексу щодо розмежування правопорушень залежно від ступеня їх тяжкості і запровадження кримінальних проступків, введення правил кваліфікації кримінальних правопорушень, посилення захисту прав та інтересів потерпілих, гарантоване відшкодування завданої злочином шкоди, розширення застосування відновних процедур і примирення, обмеження сфери застосування покарань, пов'язаних із позбавленням волі тощо;

– про адміністративні (управлінські) проступки та відповідну процедуру;

– про поліцію і поліцейську діяльність та інші закони щодо перебудови організаційно-функціональної структури кримінальної юстиції, відповідно до норм реформованого законодавства;

– про єдину систему електронного обліку даних про кримінальні правопорушення і покарання за них;

– про єдину систему статистики і визначення науково обґрунтованих критеріїв оцінки результатів роботи органів системи кримінальної юстиції та інших.

Сьогодні епіцентром всіх проблем у сфері кримінальної юстиції залишається дія напіврадянського Кримінального кодексу, який писався наприкінці 1990-х років за лекалами КК Росії 1996 року, – того самого, що не дозволяє нікому з нас "зарікатися від тюрми".

В Україні його треба наново переписувати – на основі принципів гуманізму і справедливості. Про це – наша інфографіка.

Натисніть для збільшення 

Микола Хавронюк, Центр політико-правових реформ, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини

Ринок, який неможливо знищити ракетами

Як безболісно запровадити електронний документообіг

Надія на біопаливо. Чи буде світло і тепло взимку?

7 кроків до енергетичної незламності України

Штучний інтелект у світі мистецтва: проблема, перевага чи недолік часу? Суд снобів