Чому енергетиці потрібні економісти

Понеділок, 30 березня 2015, 14:10

Найбільше особисте враження перших місяців роботи в міністерстві – величезна  кількість висококласних фахівців-енергетиків в Україні. Мало хто в світі отримував такі складні в технологічному плані виклики, як Україна цієї зими. І ще менше хто зміг з ними впоратися.

Українські ж фахівці-енергетики змогли успішно провести опалювальний сезон в умовах повного розбалансування системи та блокування поставок антрацитного вугілля.  Коли основний постачальник газу використовує його як зброю. Коли єдиний вихід — це налагодити реверс, на який проектувальники системи ніколи не розраховували. Коли електростанції, шахти та інфраструктура обстрілюються з важкої артилерії.

Ми пройшли цю зиму разом. Енергетики знають як працювати і як розвивати систему. Але галузі катастрофічно бракує інших фахівців — чесних, ефективних економістів та фінансистів.

Існуюча система роками відторгала людей, які розуміють ринок, його правила та механізми. знають, як створювати рівні умови для конкуренції. Системі такі люди були непотрібні. Більше того — вони їй заважали.

Основа корупції в енергетиці – брак ринкових відносин, різниця в ціні між видобуванням, генерацією, експортом і тарифами для населення та підприємств.  Є багато питань до ефективності державних підприємств. Ми дешево продаємо дорогий енергоресурс, називаючи це турботою про споживачів. Продажем газу та електрики займаються монополісти, зацікавлені в тому, щоб споживачі не знали – скільки вони насправді споживають, або в тому, щоб опалювати повітря навколо будинків.

Бо за різницю завжди платив бюджет. Платив кожен з нас. Сто гривень зекономили на "низьких тарифах", тисячу втратили з бюджету. Безкоштовної електрики, газу, нафти не буває.

Змінити ситуацію просто, хоча й болісно: необхідно почати працювати в ринкових умовах. В цьому суть реформ. І саме це можуть зробити фінансисти та економісти, які складають основу нашої команди.

Саме фінансисти та економісти розуміють, що ринок газу повинен бути прозорим та зрозумілим. Коли всі платять чесну ціну, а прибуток держави скеровується на субсидії тим, хто їх потребує . Тому ми підтримуємо новий закон про ринок газу, розроблений спільно з європейськими партнерами. Він створить ринкові умови та конкуренцію. А там, де прозорі умови –  корупції нема місця.

Саме економісти мають провести аудит державної "Укртранснафти" і з'ясувати наскільки ефективно працює "Укрнафта", де в держави контрольний пакет. Ніякої політики — лише чесна розмова про те, як розвивати підприємства для вигоди усіх. Найперше — бюджету. 

Саме фахівці-економісти розуміють, що реформа вугільної промисловості – це реформа, яка має зробити шахти беззбитковими, а гроші, які вивільняться з дотацій, використати на програми перепрофілювання шахтарів та інші соціальні проекти. Саме тому стратегію розвитку вугільної галузі супроводжує відома компанія Ernst and Young.

Саме люди, які вміють рахувати економічну доцільність, бачать, наскільки неефективною зараз є система підтримки так званої "зеленої енергетики", в якій під гаслами розвитку закладені тарифи, що вимивають гроші з енергоринку. Саме тому ми працюємо над законом, який створить справедливі умови для розвитку відновлюваних джерел енергії.

Ми робимо все це вперше за весь час незалежності — перетворюємо енергетику з "сірої зони", яка обігріває повітря та витягує кошти платників податків з бюджету, в систему ринкових взаємин.  

І коли хтось вимагає залишити дотації неефективним шахтам, залишити роздуті штати, залишити непрозоре ціноутворення –  це не захист працівників галузі. Це захист старих схем під зручними патріотичними гаслами. 

Бо всі знають, що коштів в бюджеті немає, і реформи означають відмову від дотацій. І що єдиним способом знайти гроші для відновлення інфраструктури є залучення інвестицій.

Ми вже сьогодні, під перспективу змін, змогли залучити сотні мільйонів доларів для оновлення енергетичної інфраструктури. Ми розуміємо, що це лише початок. Потрібні прозорі правила, захист прав інвесторів, справедливі умови для конкуренції та розумні умови для отримання доходу на вкладені кошти. 

Бо саме створення прозорого ринку, який не залишає місця корупції, є завданням справжніх патріотів — і країни, і паливно-енергетичної галузі. 

Володимир Демчишин, міністр енергетики та вугільної промисловості України, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Чому уряд надає податкові преференції спонсору війни та що з цим робити?

Шлях до Національного військового меморіального кладовища

Інтеграція штучного інтелекту в кримінальний процес: чи готова Україна до цього?

Навчалась за кордоном, щоб потім працювати Україні. Досвід випускниці Ukraine Global Scholars

Як виявити корупцію в будівництві

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти