Намацати дно: депутати, які найменше заробляють

Понеділок, 11 травня 2015, 11:39

Працювати на неповні півтори тисячі на місяць, при цьому їздити на чужому новенькому BMW, жити у фешенебельній квартирі з гаражем, яка належить далекому родичеві, утримувати двох-трьох дітей...

З першого погляду все це нагадує сюжет американського серіалу "Два з половиною чоловіки". Але, як виявилося, таке трапляється в реальному житті.

Щоправда, у житті українських депутатів.

Варто нагадати, що Кримінальний кодекс України, а саме 366-та стаття, передбачає покарання за надання неправдивої інформації в офіційних документах.

Так, внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей карається штрафом до п'ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на термін до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

З 422 переглянутих декларацій нардепів було обрано тих, хто минулого року заробляв менше прожиткового мінімуму – тобто не більше 1218 гривень на місяць. Критерієм, за яким слуги народу потрапили в цей текст, був єдиний – доходи депутата.

Наприклад, візьмемо народного депутата з "Блоку Петра Порошенка" Олександра Жолобецького.

Згідно з декларацією про доходи, його сім'я складається із трьох осіб: він, дружина та син. Минулого року Жолобецький заробив 11 тисяч 563 гривні, тобто близько 963 гривні на місяць. Дружина та син нардепа не отримали ні копійки доходів. Рахунків у банках у них немає, цінними документами не володіють.

Іншими словами, з вище написаного виходить, що сім'я Жолобецьких живе в дуже скрутному становищі. За нинішнім курсом долара 963 гривні в місяць на трьох людей – усе одне, що мак начетверо.

Попри низькі доходи, Олександр Жолобецький володіє квартирою на 132,1 квадратних метри й гаражами на 40 та 26 квадратних метрів.

Сам народний обранець указав, що не має навіть мопеда, але його близькі володіють автомобілем "Lexus LX-570" 2008 року випуску.

Жолобецький – не єдиний депутат, декларація якого викликає чимало запитань.

Народний депутат Дмитро Голубов представляє в парламенті округ №136 Одещини. Можливо, читачу ім'я цього обранця мало про що говорить, але прихильники "Зоряних війн" мають його впізнати.

Саме пан Голуб є славнозвісним Дартом Вейдером, який минулого року балотувався в президенти України, знімався в кумедних роликах та роз'їжджав великими містами на даху мікроавтобуса.

На жаль, його декларація про доходи не така вже й райдужна, на відміну від уяви.

Згідно з документом, за весь рік він заробив лише 6 тисяч 454 гривні. У графі "сума одержаного доходу членів сім'ї" – стоять пропуски. Водночас нардеп зазначив, що володіє житловим будинком загальною площею 33,4 квадратних метри.

Як виявилося, у нього немає автомобіля, але у власності родини перебуває "Nissan Maxima" 2004 року.

На цьому, власне, документ про доходи українського Вейдера закінчується.

Ніяких коштів, цінних паперів, активів, космічних літальних апаратів Дмитро Голубов не вписав.

Один із найбільш пізнаваних членів Радикальної партії Олега Ляшка, політв'язень режиму Віктора Януковича Ігор Мосійчук, виявляється, теж небагата людина.

Народний депутат заробив минулого року 6 тисяч 719 гривень. У коментарі "Слідству інфо" він зізнався, що був одним зі спонсорів РПЛ на парламентських виборах 2014 року. На запитання журналіста, звідки він взяв гроші на вибори, Мосійчук заявив, що його дружина володіла рекламним бізнесом, який приносив близько 1 мільйона доларів на рік.

Але попри це, у декларації "ляшківця" більше не вказано жодних доходів – ні його особистих, ні сімейних. Більше того, у графі "члени сім'ї" Мосійчук згадав лише доньку та сина.

У пунктах "відомості про нерухоме майно", "відомості про фінансові зобов'язання", "відомості про вклади в банках, цінні папери та інші активи" – гуляє вітер. Разом із тим, Мосійчук вписав, що їздить на "Mercedes-Benz GL-450" 2008 року, близькі депутата жодним транспортом не володіють.

Ще один депутат від РПЛ Андрій Артеменко перед обранням до Верховної Ради працював заступником генерального директора ТОВ "Глобалбізнес ГМБХ".

Як повідомляє один із сайтів для пошуку роботи, ця компанія займається розробкою й впровадженням глобальних ІТ-систем на американських та європейських ринках. Незважаючи на це, він задекларував минулорічний дохід на суму 6 тисяч 719 гривень.

Натомість Артеменко написав, що його сім'я отримала з-закордону 62 тисячі 300 канадських доларів та 45 тисяч американських доларів. Серед іншого депутат володіє земельними ділянками: 5.617 та 14.258 квадратних метрів. Члени його сім'ї мають дві земельні ділянки площею 850 та 3.600 квадратних метрів, два будинки – 87 та 550 квадратних метрів та квартиру на 137 "квадратів".

Депутат їздить на перевіреному часом "ВАЗ-2109" 1994 року випуску, рідні Артеменка мають "Chevrolet Malibu "1977 року випуску, та "Hundai Elantra" 2012 року.

Також він зазначив, що володіє рахунком у банку на суму 65 тисяч гривень і вказав, що вніс до капіталу підприємства 1 мільйон гривень. Родичі нардепа мають банківський рахунок на 1 мільйон гривень, цінні папери на 750 тисяч гривень та внесли до статутного капіталу – 250 тисяч гривень.

Серед депутатів VIII скликання є чоловік, пісні якого співали й співають пів-української естради. Ідеться про сина Юрія Рибчинського, композитора та поета – Євгена Рибчинського. Сюди він пройшов по 211-му округу Києва.

У декларації Рибчинського вказано, що в 2014 році він заробив лише 6 тисяч 454 гривні. Графа щодо доходу його близьких – пуста.

Рибчинський володіє земельною ділянкою на 1.000 квадратних метрів, житловим будинком на 600 "квадратів", гаражем на 80 квадратних метрів, та іншим нерухомим майном загальною площею 4.000 квадратних метрів.

Їздить народний депутат на пристойному "Mercedes ML-350" 2005 року випуску, у розпорядженні його сім'ї є ще один "Merсedes" моделі GL-550 2007 року. Інформації про рахунки в банках, цінні папери та інші активи в декларації немає.

Скрутно живеться й екс-командиру батальйону "Донбас", народному депутату партії "Самопоміч" Семену Семенченку.

Декларація депутата привертає увагу не тільки низьким доходом, але й тим, що в документі він "загубив" свою дружину. Серед членів сім'ї вказано тільки трьох синів.

Минулого року Семенченко заробив більше за попередників, але до рівня прожиткового мінімуму так і не доробився. У 2014-му його дохід склав 13 тисяч 465 гривень. Члени родини, зрозуміло, доходів не отримували.

Нерухомим майном, транспортними засобами, рахунками в банках, цінними паперами, активами – ані Семенченко, ані його рідні не володіють.

Едуард Матвійчук людина в парламенті не нова, тут він уже вчетверте. Свого часу Матвійчук заходив сюди від "Нашої України", потім проходив від Партії Регіонів, а з 2010 до 2013 року був головою Одеської ОДА.

Зараз він представляє округ №133 Одеської області. У 2014-му дохід Матвійчука був мізерним – 6 тисяч 719 гривень. Натомість родина народного депутата була в кращому становищі: Матвійчук задекларував дохід своїх близьких на суму 437 тисяч гривень. Усі ці кошти, за писаниною обранця, були отримані від провадження підприємницької та незалежної професійної діяльності.

У графі щодо відомостей про нерухоме майно екс-очільник Одеської ОДА вказав, що володіє земельною ділянкою на 1.833 квадратних метри, а його рідні мають квартиру площею 96 "квадратів". У гаражі Матвійчука можна знайти "Mercedes-Benz S-500" 2007 року випуску. Сім'я депутата їздить на "Chevrolet Нива" 2011 року та "Lexus RX-350" 2010 року.

Пункти "відомості про нерухоме майно", "відомості про фінансові зобов'язання", "відомості про вклади в банках, цінні папери та інші активи" – пропущені.

У 2012 році екс-журналіст Костянтин Усов здобув професійне визнання завдяки документальному фільму про реальні умови утримання в'язнів Лук'янівського СІЗО. Сьогодні він не дуже відомий депутат від округу №33 Дніпропетровської області.

У своїй декларації Усов стверджує, що в 2014 році заробив 7 тисяч 429 гривень. У той же час дружина нардепа доходів не отримувала. Також обранець написав, що володіє квартирою загальною площею 15 квадратних метрів, а його сім'я – квартирою на 17 квадратних метрів.

Між тим, Усов зазначив, що їздить на автомобілі "Skoda" 2013 року випуску.

Інших відомостей депутат не надав.

Андрій Лопушанський раніше вже працював у стінах ВРУ. У 2006 році він зайшов під купол за списками "Нашої України", а минулого року трудився на посаді заступника голови правління НАК "Нафтогаз-Україна".

Попри політичну кар'єру, пан Лушпанський є засновником ТОВ "Royal Hospitality Group", куди входить київський п'ятизірковий Royal Grand Hotel.

Зараз у парламенті він представляє округ №125 Львівщини. У своїй декларації депутат записав, що за весь 2014 рік заробив 6 тисяч 719 гривень.

Сім'я Лопушанського отримала дохід від провадження підприємницької та незалежної професійної діяльності на суму 1 мільйон 536 тисяч 698 гривень.

Депутат володіє ділянкою площею 1.600 квадратних метрів, гаражем 22,7 квадратних метрів, та іншим нерухомим майном на 79 "квадратів". У його рідні є три квартири на: 76,3 квадратних метри, 76, 9 і 169 "квадратів", житловий будинок площею 708,2 квадратних метри та інше нерухоме майно на 91 "квадрат".

Колеса в Лопушанського теж непогані – їздить на "Mercedes-Benz S-505" (можливо, малося на увазі S-500, або ж S-550) 2008 року випуску та катається на мотоциклі Bombardier RXP 2006 року. У гаражі близьких депутата стоять два американські позашляховики "Cadillac Escalade" 2004 і 2008 року.

Окрім усього, Лопушанський зазначив, що члени його сім'ї внесли до статутного капіталу 7 мільйонів 521 тисячу 400 гривень.

Номер 69 списку "БПП" Ярослав Лесюк у своїй декларації про доходи написав, що минулого року ні він, ні його сім'я абсолютно нічого не заробили.

Як зазначено на сайті ВР, до свого обрання депутат обіймав посаду президента Міжнародної громадської організації "Фонд "Український вимір". До речі, варто нагадати, що саме Ярослав Лесюк був розробником стилю та концепції політичної реклами в ході виборчої компанії Віктора Ющенка в 2004-му. Помаранчевий колір та гасло "Бандитам тюрми" – справа його рук.

Незважаючи на відсутність будь-якого доходу, разом із дружиною в Лесюка є чотири квартири. Зокрема, депутат написав, що володіє двома квартирами площею 54 і 40,48 квадратних метрів – останню купив за 251 тисячу 904 гривні. У власності дружини обранця є квартири площею 39 та 54 квадратних метри.

Депутат указав, що не володіє автомобілем, а от у сім'ї є "Nissan Murano" 2006 року. Банківській рахунок народного депутата далеко не захмарний – 2 тисячі 989 гривень.

Дружина славнозвісного лідера партії "Братство" Дмитра Корчинського, народний депутат від Радикальної партії Оксана Корчинська задекларувала минулорічний заробіток на суму 6 тисяч 719 гривень. Чоловік та син депутата, згідно з документом, за весь рік доходів не отримували.

У власності нардепа перебувають три квартири площею: 40,72 квадратних метрів, 136, 2 квадратних метрів (зазначено, що ці квартири подаровані), та 82,4 квадратних метрів; остання куплена за 631 тисячу 250 гривень. Рідні соратниці Олега Ляшка мають ще одну квартиру – площею 22,85 квадратних метри.

Їздить пані Корчинська на "Mitsubish Pajero Wagon" 2007 року випуску. Також депутат указала, що володіє банківським рахунком на суму 13 тисяч 540 гривень.

Засновник "Ukrainian Busines Group", до якої входить медична мережа "Добробут", народний депутат від фракції "БПП" Руслан Демчак у своїй декларації вказав, що їздить на "Land Rover" 2011 року, але при цьому минулорічний дохід депутата склав 9 тисяч 634 гривні. Сім'я обранця заробила 81 тисячу 845 гривень.

Декларант зазначив, що володіє двома земельними ділянками загальною площею 52 та 377,4 квадратних метри, а також квартирою на 49 квадратних метрів. Також Демчак написав, що його рідні володіють цінними папери на 4 мільйони 410 тисяч 300 гривень.

Колишній прес-секретар Юлії Тимошенко, пізніше нардеп БЮТу, а тепер депутат від президентської фракції "БПП" Віталій Чепинога задекларував 12 тисяч 946 гривень доходу за минулий рік. Він указав, що із цих грошей заробітною платою були лише 6 тисяч 719, а 6 тисяч 226 гривень – матеріальна допомога. Між тим, члени сім'ї обранця заробили 75 тисяч 210 гривень.

Чепинога написав, що ні він, ні його рідні не володіють нерухомим майном. Водночас у його власності є автомобіль "Mercedes-Benz ML-350" 2010 року випуску, а близькі нардепа мають ще один "Mecedes ML-350", але 2008 року. Графи щодо банківських рахунків, активів і цінних паперів – пропущені.

Насамкінець Чепинога зазначив, що в 2014 році сплатив 5 тисяч 145 гривень на погашення кредиту.

У минулому представник екс-президента Віктора Ющенка у ВРУ, потім перший заступник Голови національного агентства з питань державної служби до липня 2013 року, а нині шостий номер Радикальної партії Олега Ляшка Ігор Попов задекларував минулорічний дохід на суму 6 тисяч 744 гривень, з яких 24 гривні – дивіденди.

Рідні депутата заробили 126 тисяч 943 гривні, з яких 115 тисяч – доходи від відчуження майна та 11 тисяч 943 гривні – інші види доходів.

Попов указав, що не володіє жодним нерухомим майном, утім у сім'ї є квартира площею 137,9 квадратних метрів. Знову ж таки, народний обранець зазначив, що не володіє транспортними засобами, натомість близькі Попова їздять на позашляховику "Toyota Land Cruiser-200" 2013 року випуску.

У відомостях про вклади в банка та інші активи "ляшківець" написав, що тримає на рахунку 68 тисяч 746 гривень, а його сім'я – 2 тисячі 554 гривні. Попов також додав, що в 2014 році його рідні витратили 56 тисяч 912 гривень на добровільне страхування.

Ім'я депутата Юрія Тимошенко мало відоме. У мережі є лише інформація, що він – екс-гвардієць Першого батальйону оперативного призначення імені Кульчицького Нацгвардії України. Нині Тимошенко представляє округ №88 Івано-Франківської області.

Минулорічний дохід депутата склав 10 тисяч 940 гривень, членів сім'ї – 15 тисяч. Серед іншого, нардеп володіє земельною ділянкою на 900 квадратних метрів та двома квартирами на 110 і 80 квадратних метрів.

Графи про вклади в банках, транспортні засоби та фінансові зобов'язання – абсолютно чисті.

Народний депутат із партії "Самопоміч" Іван Мірошниченко до червня 2013 року працював у "Нобл Ресорсіс Україна", що спеціалізується на заготовці й зберіганні сировинних ресурсів, таких як зернові й насіння соняшника, та їхньому експорті в Європу. Більше того, він займав посаду генерального директора по Чорноморському регіону "Нобл Групп".

Натомість у декларації про доходи Мірошниченко вказав, що в 2014 році отримав лише 9 тисяч 160 гривень, заробіток його сім'ї склав 2 тисячі 440 гривень.

У власності нардепа є земельна ділянка загальною площею 1.500 квадратних метрів. Близькі Мірошниченка мають чотири земельні ділянки площею: 2.990, 1.509, 926 та 1.100 квадратних метрів, житловий будинок на 480 квадратних метрів і садовий будинок на цілих 750 "квадрати".

Депутат написав, що їздить на "Mercedes Benz IS-550" 2008 року випуску (напевно, ідеться про S-550) і катається на мотоциклі "A BMW/K 1200 LT" 2008 року, а ще має легковий причіп.

У графі про банківські рахунки обранець записав 731 тисячу 332 гривні, та підкреслив, що вніс до статутного капіталу підприємства 536 тисяч гривень. Рідні Мірошниченка зберігають на рахунках 3 тисячі 472 гривні та внесли до статутного капіталу 665 тисяч 745 гривень.

Один із лідерів Євромайдану в Запоріжжі, член комітету ВРУ з питань запобігання корупції Ігор Артюшенко у своїй декларації вказав, що за минулий рік отримав дохід на 8 тисяч 120 гривень. Дружина нардепа заробила 21 тисячу 500 гривень.

Жодним нерухомим майном та транспортними засобами ані декларант, ані його друга половинка не володіють. Водночас народний обранець написав, що тримає в банку 40 тисяч гривень.

Можливо, колись деякі з вище згаданих осіб зможуть гідно заробляти собі на життя майстер-класами на тему: "Як ні в чому собі не відмовляти, маючи в кишені сто гривень" або "Як малозабезпеченим купити три квартири в Києві".

Але зараз вони є народними депутатами – людьми, що представляють законодавчу владу.

Владу, котра народжує закони, а не нехтує ними.

Роман Кравець, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами 

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів