Гра в боротьбу з корупцією

Четвер, 14 січня 2016, 15:48

У Порошенка є можливість одним ударом вирішити декілька надзвичайно важливих для нього проблем.

Перша – прибрати з дороги конкуруюче у політичному і корупційному відношенні угруповання Арсенія Яценюка.

Державні фінансові потоки міліють на очах, і український бюджетний Болівар уже просто не в змозі нести на собі дві потужні корупційні команди.

Друга – продемонструвати електорату рішучість президента у боротьбі з корупцією.

Порошенку терміново потрібно вивести з-під критики Заходу не тільки себе, а й вкрай потрібного йому Шокіна.

Пауза після дуже гучних президентських заяв при арешті Корбана аж надто непристойно затягується. Не менш гучні обіцянки Юрія Луценка, що або Шокін відправляє Януковича в суд, або Рада відправляє Шокіна у відставку – так само непристойно зависли у повітрі.

Порошенку дуже терміново потрібні дуже гучні антикорупційні перемоги.

Якщо показово відправити за грати 3-4 корупціонерів топ-рівня з команд Яценюка або інших конкурентів – обидві проблеми Порошенка будуть вирішені одним махом.

1) Конкурентне поле буде зачищене для "своїх";

2) Наївна народна віра, що суворе покарання 3-4-х високопосадовців зламає хребет корупції, буде задоволена.

Але складність для президента в тому, що він, попри контроль над прокуратурою і спецслужбами, не може собі дозволити особисто нанести вражаючий удар Яценюку.

І тому, що команда прем’єра контролює фракцію "Народного фронту", без якої коаліція неможлива. І тому, що прямий удар Шокіна по знакових прізвищах з оточення Яценюка майже гарантовано викличе удар у відповідь від Авакова по знакових прізвищах з оточення Порошенка.

Тому Порошенку вкрай необхідно нанести такий удар чужими руками.

І на таку роль чи не ідеально підходить Міхеіл Саакашвілі. Але, звичайно, не в статусі "людини президента", а в статусі "лідера народної боротьби з корупцією".

Зрозуміло, "волю народу" президент не зможе проігнорувати. Мовляв, він зовсім не збирався чіпати людей Яценюка – але народ примусив…

Для переконливості картинки Порошенко навіть може пожертвувати деякими другорядними фігурами з БПП – але в жодному разі не з ближнього оточення.

Саме для цього Міхеілу і потрібні масові народні антикорупційні форуми. Шість тисяч пересічних українців – найкраща народна масовка для потрібної телекартинки. А якщо ще й з гастролями по Україні…

Чим більше пересічних випадкових людей на форумах – тим легше ними маніпулювати.

Саме для цього і розповсюджуються слухи про нібито бажання Саакашвілі почати створення власної політичної сили. Мовляв, Порошенко втрачає вплив на Міхеіла, і той перетворюється на самостійну фігуру.

Але насправді ніякої власної політичної сили Саакашвілі створювати не збирається. Він має достатній політичний досвід, щоб розуміти всю примарність такого шляху.

Усе, що йому потрібно – це лише дистанціюватись від Порошенка в іміджевому плані.

PR-врожай в Одеській області в основному уже зібрано – отже, і триматись за посаду губернатора особливих резонів немає.

*   *   *

Така "боротьба з корупцією" несе загрози страшніші, ніж навіть відвертий саботаж. Вона створює ілюзію лікування, і тим самим дозволяє страшній хворобі зберегтись і навіть прогресувати.

Це не значить, що з корупцією неможливо успішно боротися.

Мова йде не про погані наміри, а про погані методи.

Це значить, що масові народні "антикорупційні" форуми не є інструментом такої боротьби. Вони – лише чудовий інструмент маніпуляцій і імітації.

Геннадій Люк, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

"Мобілізаційний" закон: зміни для бізнесу та військовозобов'язаних осіб

Чому "Азов" досі не отримує західну зброю? 

Навіщо потрібен держреєстр осіб, які постраждали внаслідок агресії РФ

Чому бізнесу вигідно вкладати кошти в освіту та хто повинен контролювати ці інвестиції

Як нам звучати у світі? В продовження дискусії про класичну музику

Як жити з травматичними подіями. Поради від психотерапевтки Едіт Егер, яка пережила Голокост, та її внука