"Карнавальна атмосфера" Обами

Субота, 07 травня 2016, 09:48

Президент США Барак Обама вкотре спонукав співвітчизників до обговорення своїх жартів і натяків. Сенсації не трапилося, проте на якесь видовище це все ж потягнуло.

Щорічна вечеря американської асоціації журналістів у Білому домі за участю його господаря стала останньою для Обами в період його президентства.

Цей захід має свій традиційний формат. На нього запрошують не тільки журналістів, а й відомих політиків, зірок Голівуду, інших знаменитостей. Президент у своєму виступі обов'язково повинен жартувати, а насамкінець пожартувати над самим собою.

Бараком Обамою традицію було дотримано сповна.

Присутні (і не тільки вони) могли із захватом оцінити рівень гумору і новелістику стилю президента. Йому вдалося не раз викликати щирі посмішки у слухачів і здивувати кінцівкою виступу, якого було повністю опубліковано на сайті "Washington Post".

Можливо, комусь захочеться подивуватися чомусь іншому у цьому прояві.

Зовсім недавно, виступаючи на врученні журналістської премії імені Робін Тонер, Обама пристрасно говорив про "карнавальну атмосферу" цьогорічних президентських виборів та дорікав їхнім учасникам. При цьому він мав на увазі, що претенденти не намагаються привабити виборців програмами, натомість більше вдаються до шокуючих висловлювань.

Тож, чи не полонила його самого та "атмосфера" – з огляду на певні його висловлювання тут?

Втім, якщо президенту належало дотриматися традиції такого заходу, то подітись йому було нікуди. На якусь мить він таки сам став учасником "карнавалу".

Найбільше від Обами дісталося кандидату в президенти від республіканців Дональду Трампу. "Я трохи ображений тим, що його немає сьогодні, – сказав президент. – Взагалі це дивно. Тут повний зал репортерів, знаменитостей, камер, а він відмовляється… Ця вечеря занадто дешева для Трампа? Що ж він робить замість неї? Може, він вдома – їсть трамп-стейк і пише в Twitter образи на адресу Ангели Меркель?"

Не випустив з-під уваги Обама і те, що й самі республіканці не раді кандидатурі Трампа. "Еліта республіканців не вірить, що Трамп – найбільш імовірна кандидатура від них... Вони кажуть, що у Дональда немає досвіду в міжнародній політиці, щоб стати президентом. Але справедливості заради він провів роки, зустрічаючись з лідерами з усього світу, – "Міс Швеція", "Міс Аргентина", "Міс Азербайджан", – жартував Обама, натякаючи на те, що раніше Трамп володів правами на проведення конкурсів "Міс Всесвіт".

І Хіларі Клінтон отримала свою порцію гумору. Кажучи про те, що хтось замінить його в Білому домі, Обама недвозначно використав жіночий рід у реченні: "У наступному році хтось інший буде стояти на цьому місці, і всі гадають, ким же вона буде", – маючи на увазі, що Клінтон залишилася єдиною жінкою-кандидатом в передвиборній гонці.

Він також "пройшовся" по факту стосовно серії виступів пані Клінтон у великій фінансовій компанії Goldman Sachs, за яку вона отримала 675 тисяч доларів, сказавши, що, якби його промови добре працювали, він відправив би їх на переробку, щоб ще раз використати їх в стінах Goldman Sachs.

Звертаючись до суперника Хіларі у боротьбі за номінацію від демократів Берні Сандерсу, Обама сказав: "Берні, ти виглядаєш на мільйон баксів, або, якщо говорити термінами, які ти розумієш, на 37 тисяч пожертвувань по 27 доларів кожне".

...Кажуть, що людство можна поділити на дві частини. Ті, хто володіє почуттям гумору, – як правило, здібні й дуже талановиті. І ті, хто ним не володіє, – обмежені чи взагалі бездарні.

Навряд чи хтось під кінець правління цього американського президента засумнівається у справжньому володінні ним почуттям гумору. Звичайно, за умови, якщо у зміст сказаного ним вкладено його власні висловлювання.

Наскільки талановитою була вся політика Обами, – то вже питання іншого рівня... Але вже без жартів він зізнався в тому, що президентство зістаріло його. "Вісім років тому я був молодим, повним енергії й ідеалізму. Зараз я сумний, сивіючий чоловік, який рахує дні до смертного вироку", – сказав він, очевидно, маючи на увазі розкритиковану багатьма реформу охорони здоров'я, що отримала назву Obamacare.

Закінчив свою промову президент, неабияк здивувавши присутніх: "Просто скажу ще два слова: Обама відкланюється!" – і поклав мікрофон. Цим Обама повторив жест захисника "Лос-Анджелес Лейкерс" Кобе Брайанта в його останньому матчі своєї кар'єри. Баскетболіст Брайант, що мав прізвисько "Чорна мамба", наприкінці прощальної промови теж вимовив фразу "Mamba out!" – і поклав мікрофон на підлогу.

Сподіваємося, справжня finita la comedia в США ще попереду. Обама відкланявся лише певній аудиторії і в певному жанрі.

Прощальні тези нинішнього президента буде озвучено нації та світу дещо згодом.

Тарас Колісник, журналіст, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024