Замкнене коло неПравди

Середа, 20 липня 2016, 23:31

Сьогодні у мене був дуже тривожний сон. Прокинулась о 5.30 ранку і потягнулась до комп’ютера. Жахлива новина засвітила вибухом ще темну кімнату. Вбили Павла Шеремета.

Передчуття матеріалізувались і на мене хлинула хвиля важких відчуттів та спогадів. Саме так 16 років назад я прокинулась з усвідомленням, що сталось щось жахливе і безповоротне. Пропав Ґеорґій.

Наші життєві шляхи з Павлом пересікались багато разів. Я пам’ятаю, як у липні 2000 у Білорусі викрали Дмитра Завадського, оператора і друга Шеремета. Пам’ятаю сльози на витонченому обличчі зовсім юної дружини Дмитра Завадського у Страсбурзі та Варшаві, де ми пересікались постійно, шукаючи справедливості для своїх чоловіків. Згадую намагання Шеремета знайти друга. Все було марно.

Вже перебуваючи у Вашингтоні ми нарешті познайомились з Павлом. Це сталось тут в коридорах "Голосу Америки". Ми привітались, ніби старі друзі з глибоким розумінням переживань і сумної боротьби один одного.

Він знав ціну життя і ціну свободи та можливо тому намагався радіти кожному дню. Він був веселий і приємний, весь час жартував і спонукав вас усміхатись і тішитись життям.

Наша остання зустріч була пов’язана знову з сумними обставинами.

Він написав мені, коли ми з дітьми були в дорозі до Києва на похорон Ґеорґія. Він просив прийти на радіо, поговорити про це все. Я не могла. Мені було важко і боляче в ті дні спілкуватись з журналістами. Я відмовилась. Він зрозумів.

Потім вже під час похорону стояв біля розритої могили поряд, з великим вінком від "Української правди". Шепнув мені на вухо: "Я тут постою, потурбуюсь про дітей". Це були його останні слова, які закарбувались мені в пам’яті.

Його вбили демонстративно, і знову закрутився вирій - заяви правоохоронців, влади, західних дипломатів та посадовців. Розслідування, версії, здогадки та підозри. Я лише сподіваюсь, що цього разу завершення цієї трагедії буде мати швидший і кращий кінець. А Тобі, Павле – земля пухом! Ми Твої друзі та колеги в скорботі.

Мирослава Ґонґадзе, передруковано з Голосу Америки

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами