1001 агент змін до Верховного та Антикорупційного судів. Конкурс, який усіх здивував

Середа, 26 вересня 2018, 16:00

У правників України було 38 днів для того, щоб вирішити, чи наважаться вони кардинально змінити своє життя, щоб вершити правосуддя в нових судах.

Старт цього спринтерского інтелектуального забігу Вища кваліфкомісія оголосила 8 серпня, і до 14 вересня судді, адвокати та науковці мали підготувати і подати документи.

За цей час чого тільки не відбувалося. Кандидати зробили можливе і неможливе, щоб податися на конкурси, адже список матеріалів на підтвердження стажу і досвіду є дуже великим і потребує уважності й часу.

Без перебільшення можу сказати, що цей етап конкурсу є одним із найвідповідальніших, адже демонструє уважність, організованість та професійність кандидатів до дрібних деталей. Ну а як без цього працювати в суді?

Розуміючи це, ми неодноразово попереджали, що основний потік кандидатів припаде на останні дні подачі документів. Що й власне відбулося.

Показник активності юридичної спільноти перевищив очікування багатьох – на конкурс до Верховного Суду претендують 8 осіб на місце, до Вищого антикорупційного суду – 9 осіб. Кількість заяв до Верховного Суду на одне місце перевищує на 20% показник першого конкурсу, а до одного з касаційних судів взагалі складає 13 осіб на місце.

Про що говорять ці цифри? Про те, яка невдячна річ – робити прогнози. Особливо, коли результат залежить від багатьох змінних, на які ніхто не впливає.

Отже, 25 вересня ми підбили підсумки надходження поштою документів від кандидатів (сподіваюсь, нічого не загубилося дорогою) і оголосили такий собі вирок тим "нострадамусам", які з самого початку конкурсу прогнозували його провал через брак кандидатів.

Конкурс відбудеться за будь-якої інформаційної погоди. Бо люди пішли...

Правники сказали "так" публічним конкурсам комісії

Велика кількість кандидатів на конкурси свідчить про те, що Комісії та її процедурам довіряють.

Вдумайтесь: 1001 досвідчений правник, які безперечно слідкували за першим конкурсом до Верховного Суду, вже 10 місяців слідкують за роботою самого суду, приймають доленосне рішення про те, щоб зробити важливий крок у своїй кар’єрі та змагатися за найвищу посаду в державі.

Хтось скептично посміхнеться на ці слова. Це їхнє право. Але я впевнений, що для значної кількості правників, які знайомі з судовою владою особисто та мають знання і бажання не лише говорити, а й сприяти змінам – це крок відповідальності. Перед самим собою, родиною та країною.

Професійне середовище звикає до стандартів, коли в чесній, відкритій та серйозній конкурентній боротьбі, за якою спостерігає міжнародне товариство, можна отримати високу посаду. Таку, що дає можливості професійно реалізуватися та сприяти створенню в країні чесного суду.

Люди, які не критикують все, що будується у власній країні, а самі стають будівельниками, є агентами змін у власній країні. Хто як не ми, навіть якщо волося вже сивіє.

Що далі?

Уже розпочато роботу з перевірки на предмет, чи відповідають документи кандидатів вимогам конкурсів.

Ми перевіримо все – наявність і підтвердження стажу, комплектність документів та правильність їхнього подання. Звісно, за її результатами частина кандидатів буде виключена з подальших процедур.

Так само було і в 2016 році, коли з 846 кандидатів до конкурсу було допущено 653 кандидати. Ми змушені були відмовити в допуску до конкурсу 163 особам через те, що вони не підтвердили наявність необхідного стажу, 27 особам – через відсутність у пакеті одного чи більше документів. Тоді 22% кандидатів отримали відмову через неуважність.

Зважаючи на це, цього року підготовка документів займала в кандидатів більше часу і, сподіваюсь, була більш якісною. До того ж, під час подання документів ми неодноразово закликали бути уважними на цьому етапі.

Усунуто також законодавчі перепони, які ускладнювали конкурсних шлях науковцям. Сподіваюсь, що кількість кандидатів, яких ми не зможемо допустити до наступних етапів, на цих конкурсах буде меншою.

Тих, чиї документи пройдуть жорстку перевірку, надалі чекає кваліфікаційний іспит – тест та практичне завдання, спеціальна перевірка, співбесіди з кожним кандидатом у режимі онлайн за участі представників української або міжнародної громадськості.

Готуйтесь до того, що буде дуже цікаво та прозоро.

А ще ювелірно – адже ми відточуємо та вдосконалюємо конкурсні процедури. Для цього в нас є визнані міжнародні спостерігачі, які надають експертні висновки та підтримку.

Сподіваємося, що підтримка буде також від тих, хто спостерігає за нами за власним бажанням – адже на шляху будівництва нового важливо мати однодумців.

Наша мета – нові суди, вільні від корупції. І ми їх побудуємо.

Станіслав Щотка, заступник голови ВККСУ

Спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Шлях до Національного військового меморіального кладовища

Інтеграція штучного інтелекту в кримінальний процес: чи готова Україна до цього?

Навчалась за кордоном, щоб потім працювати Україні. Досвід випускниці Ukraine Global Scholars

Як виявити корупцію в будівництві

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект