Як вижити взимку в Ірпені: універсальна інструкція для початківців

Середа, 19 грудня 2018, 15:00

Зима привнесла романтику та розмаїття в життя мешканців Ірпеня. Бурхливий розвиток міста триває шаленими темпами – за останні роки в Ірпені з'явилися 500 багатоквартирних будинків на 30 тисяч квартир. При цьому потужності розподільчих електропідстанцій не встигають за таким стрімким збільшенням житла для населення.

У багатоквартирних новобудовах встановлені газові або електричні котли – так забезпечують обіцяне забудовниками автономне опалення та гаряче водопостачання. Звісно, малопотужні системи від перенавантаження періодично виходять з ладу.

Наприклад, з початку опалювального сезону підстанція на вулиці Пушкінській "горіла" аж п'ять разів. Тут на в'їзді з боку Києва за останні роки з'явилося місто в місті – мікрорайон із трьох десятків будинків, майже половина з яких - 10 та 16-поверхівки.

У найкращому випадку світло пропадає на пару годин, у найгіршому – на дві-три доби, як сталося в ЖК імені Максима Рильського на однойменній вулиці. Мешканці були вимушені животіти без електрики та тепла. Розрадою стали газові духовки та вода, що потроху сочилася з кранів.

Епопея з підключення розтягнулася на цілий день і торкнулася мешканців всього мікрорайону. У соцмережах користувачі проводили перекличку – у кого є чи немає світла. Також жителі ділилися порадами, як пережити тяжкі часи, запрошували один одного в гості – погрітися та зарядити гаджети.

Ми упорядкували інформацію та склали спеціальний посібник із виживання в Ірпені. Поради носять рекомендаційний характер, але це не точно.

Універсальна інструкція з виживання взимку для мешканців багатоповерхових будинків у місті Ірпінь (Київська область).

Обачливий мешканець Ірпеня має:

1. Завжди тримати всі гаджети зарядженими: смартфони, ноутбуки, зовнішні акумулятори ємністю 20000 mAh, модем CDMA, ліхтарі. Бути напоготові – означає гідно зустріти темряву в оселі та холод у радіаторах.

Реклама:

2. Придбати або дістати з шухляди "вічний" кнопковий мобільний телефон і тримати його зарядженим. Може статися так, що це буде єдиний спосіб зв'язку із зовнішнім світом. Дописати у Фейсбуці ви навряд зможете, а задовбати дзвінками РЕС – запросто.

3. Зробити стратегічні запаси води з-під крану та води питної. Це різні за складом і кольором рідини. Їх слід зберігати так, щоб не переплутати в темряві або ліхтарному присмерку. Часто разом з електрикою щезає вода, особливо на верхніх поверхах.

4. Мати ліхтарі: великий автомобільний для господарчих справ і вивчення уроків, середній у кожного члена родини – для походів до санвузла та на вулиці, маленький – для пошуків кота. Коли ви захочете використати улюбленця як грілку, він встигне знайти тепле місце. Не факт, що під ковдрою, бо ви його вже задовбали притуляти до холодних ніг.

5. Запастися свічками вільної форми та розмірів для створення романтичної атмосфери й боротьби з темрявою. Ліхтарів може не вистачити до полагодження мережі. Матимете гарну нагоду провести вечір при свічках, насолодитися ароматерапією та врешті зігрітися у ліжку старим добрим сексом.

6. Підготувати пластикові пляшки для наливання гарячої води, яку підігрієте на газовій конфорці. Гріти краще відразу добряче цеберко або навіть бабусину виварку, щоб вистачило наповнити партію пляшок. Це не так романтично, як секс, і не дуже естетично, зате ідеально підходить дітям і людям старшого віку. Врешті, дасте спокій коту.

 
Судячи з усього, кіт обачливого мешканця Ірпеня
фото надане авторкою

7. Мати гігієнічний набір на всі випадки життя, який включає вологі серветки для різних частин тіла, дезодорант, сухий шампунь, засоби для зняття макіяжу тощо. Але краще за все мати друзів на тому кінці Ірпеня, де є світло та гаряча вода. Бажано одразу обзавестися ними скрізь по місту, адже ніхто ніколи не знає, якому району пощастить зі світлом наступного разу.

8. Купити термобілизну, домашній жупан, шкарпетки зі 100% вовни, капці-чоботи з овечої вовни, шапку та рукавички з відкритими пальцями для дописів у Фейсбуці. Ви будете трохи незграбні і, може, не досить стильні, проте зберігатимете дорогоцінне тепло.

9. Мити посуд відразу після приготування або прийому їжі, щоб мати достатній запас чистих тарілок і горняток. Це добре дисциплінує та привчає до сумлінного ведення домашнього господарства. В певному сенсі, це теж розвиток – побутової культури.

10. Збалансувати раціон: виключити продукти, які швидко псуються без холодильника, а також використовувати потужності балкону або лоджії. На третій день ви вже можете не паритися з приводу зберігання продуктів – температура в помешканні зрівняється зі стандартними +8°С.

11. Використовувати духовку з розумом: щовечора тішити домашніх свіжою випічкою. Сімейство трохи погладшає, але це добре – так краще триматиметься тепло в організмі. Пригадайте тюленів, які купаються у крижаній воді на Алясці. Все за рахунок жирових запасів.

12. Знайти в квартирі зручне місце для розташування буржуйки та виведення труби. Це джерело тепла потішить вас відкритим вогнем і вишуканим ароматом дров. Також ви можете зігріти воду, приготувати їжу та зекономити на рахунку за газ. У вашому помешканні з'явиться справжній "домашний очаг".

13. Ініціювати в ОСББ створення пункту обігріву у дворі. Це згуртовує, допомагає вийти з чатів у Вайбері в офлайнове життя. Спільне приготування їжі, чаю, живе спілкування створює невимушену атмосферу співдружності, взаємної підтримки та дуже зближує. Пару днів біля такого вогнища - і ви вже не захочете повертатися до буденного життя з усіма зручностями цивілізації.

Запропонований перелік, звісно, є невичерпним і поповнюватиметься інформацією, оскільки розвиток Ірпеня триває.

До речі, подумайте про те, що всі позиції в переліку можуть бути ідеями для подарунку до Нового року та Різдва. Бо обов'язково стануть у нагоді найближчими місяцями.

Наталія Казьоннова, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024