Одеський "медуніверситет": корупція за лаштунками

П'ятниця, 22 листопада 2019, 13:00

Час, коли на посаді міністра охорони здоров'я перебувала Уляна Супрун, запам'ятався не лише медичною реформою, а і постійною боротьбою з декількома ректорами медичних закладів вищої освіти. Одним з таких ректорів був Валерій Запорожан, який очолював Одеський національний медичний університет та відмовлявся йти з посади попри рішення Міністерства охорони здоров'я.

Ситуація з одеським вузом і досі залишається невирішеною, адже зараз університет де-факто очолює Юрій Сухін, попри те, що МОЗ призначив на дану посаду Костянтина Аймедова.

Пересічному українцю подібні конфлікти можуть здатись звичайними політичними війнами за "високе крісло". Однак справа не лише у посаді.

Медичні інститути оперують багатомільйонними бюджетами та активами. Про те, як ці бюджети витрачаються в Одеському національному медичному інституті, ми розповімо вам у цьому матеріалі.

 
Одеський національний медичний інститут
фото: dozorro.org

У середині 2019 року Рахункова палата України провела аудит ефективності використання коштів державного бюджету, що були виділені на підготовку медичних кадрів вищими навчальними закладами. До переліку вузів, що підлягали перевірці, потрапив і Одеський національний медичний університет.

Неефективне управління нерухомим майном

З проведеного аудиту стало відомо, що Одеським медуніверситетом у результаті неефективних управлінських рішень було втрачено частину земельних ділянок, виділених місцевою владою для університету.

Зокрема, університетом було змінено цільове призначення земельної ділянки за адресою: м. Одеса, вул. Мечникова, 2, та збудовано 5-секційний 12-поверховий житловий будинок, що призвело до втрати частини майна площею 0,5848 га.

Ми знайшли оголошення, в якому продають земельну ділянку розміром у 14 соток на цій же вулиці. За неї ріелтори просять 200 тисяч доларів США.

 
За земельну ділянку в 14 соток на вулиці Мечникова ріелтори просять 200 тисяч доларів США. На цій самій вулиці Одеським медуніверситетом у результаті неефективних управлінських рішень було втрачено частину земельних ділянок, виділених місцевою владою для університету.

Враховуючи, що ділянка, яку втратив університет налічує майже 60 соток, можна підрахувати, що орієнтовна ринкова вартість такої ділянки складає понад 850 тисяч доларів США.

Також стало відомо, що в угоді між університетом та компанією ТОВ "Стікон", яка будувала житловий будинок з вбудованими навчальними приміщеннями, не було визначено вартості внеску ТОВ "Стікон" і Одеського мед університету. Зокрема вартість переданих для будівництва земельної ділянки і незавершеного будівництва.

Аналогічно, Одеським медуніверситетом змінено цільове призначення земельних ділянок за адресами: м. Одеса, вул. Мечникова, 32, і вул. Малиновського, 37, де було розміщено офіс ТОВ "Стікон" на трьох з чотирьох поверхів гуртожитку № 5 та влаштовано житловий будинок на семи з дев'яти поверхів гуртожитку № 6 відповідно, що призвело до втрати частини цих земельних ділянок.

Неефективне використання державних коштів

Окрім неефективного управління нерухомим майном аудит продемонстрував і значні проблеми з використанням державних коштів Одеським "медуніверситетом". Наприклад в період з 2015 по 2017 роки ВНЗ було закуплено два однакових комплекти систем гіпертермічної перфузії Performer НТ (далі – Performer) вартістю 6 та 8 мільйонів гривень відповідно.

При цьому один з апаратів станом на середину 2018 року було використано всього 47 разів, тобто менше ніж 2 і 3 рази на місяць відповідно. І це за умови, що в Україні такого унікального обладнання лише три одиниці.

Таким чином, аудитори дійшли до висновку, що кошти державного бюджету на закупівлю Performer вартістю понад 8 мільйонів гривень було використано непродуктивно.

Додатково аудитори відмітили, що Одеський медуніверситет протягом 2015 року і 11 місяців 2016 року безпідставно витрачав кошти загального фонду державного бюджету в сумі понад 62 мільйони гривень на утримання Багатопрофільного медичного центру і Медичного офтальмологічного центру Одеського медуніверситету.

Окрім неефективного та непродуктивного витрачання державних коштів, аудитори також знайшли витрати університету, які взагалі були непотрібні.

Так, медуніверситет незважаючи на те, що в структурі Одеського медичного "вишу" функціонує видавничо-поліграфічний комплекс (далі – Комплекс) у кількості 13 штатних одиниць, уклав договори з ТОВ "Центрінформ" на надання аналогічних видів видавничих послуг та обсягів.

Як наслідок, протягом 2015 та 2018 років за укладеними договорами з ТОВ "Центрінформ" безпідставно оплачено за видавничі послуги понад 2 мільйони державних коштів.

Більше того, як вдалось дізнатись аудиторам, приватна компанія "Центрінформ" власною матеріально-технічною базою для видавничих послуг не володіла та мала в своєму штаті лише трьох осіб: директора, головного бухгалтера та бухгалтера.

Тобто медуніверситет просто вирішив допомогти приватній структурі у тому, аби остання отримала можливість заробити з державного бюджету.

До речі, про компанію ТОВ "Центрінформ" раніше вже згадували в ЗМІ. Справа в тому, що приватну компанію, що отримувала замовлення від медичного університету, до 2018 року очолювала Хандрікова Галина Іванівна. Згідно з відкритими даними, вона ж, до моменту звільнення колишнього ректора Запорожана, обіймала посаду помічника ректора одеського медичного вишу.

Реклама:

Перевірка МОЗ

У жовтні 2018 року перевірку фінансового стану університету провело Міністерство охорони здоров'я. Дана перевірка виявила низку грубих порушень, що були допущені колишнім ректором університету Валерієм Запорожаном.

У подальшому на основі матеріалів даної перевірки було відкрите кримінальне провадження.

Як ідеться в ухвалі суду, одним із найбільших порушень, які вдалося виявити, стало те, що у 2017-2018 роках Одеським національним медичним університетом було придбано 664 одиниці медичного обладнання (виробів) на загальну суму понад 334 мільйони гривень. Більшість цього обладнання, а саме на суму близько 220 мільйонів гривень, оприбутковано на одній з кафедр університету та не використовується безпосередньо у навчальному процесі, а застосовується виключно для надання медичної допомоги пацієнтам Багатопрофільного медичного центру.

Таким чином, державні кошти, які були передбачені для забезпечення навчального процесу, службовими особами ОНМедУ були використані для закупівлі обладнання, необхідного для надання платних медичних послуг.

Тендери та тінь регіоналів

Окрім аудиту ми також проаналізували останні закупівлі, що проводив Одеський національний медичний університет протягом 2019 року. І там також виявили декілька цікавих фактів.

Наприклад, у вересні 2019 року Одеський "медуніверситет" заключив договір на закупівлю Системи рентгенівської комп'ютерної томографії всього тіла на суму понад 19 мільйонів гривень з компанією ТОВ "Медгарант". Іншим учасником, що брав участь у торгах, виступила компанія ТОВ "ІЛАТАНМЕД". Однак остання, фактично, без торгів віддала перемогу у тендері.

Згідно з даними руху "Чесно", компанія "Медгарант" пов'язана з екс-регіоналкою Тетяною Бахтеєвою. Що ж стосується іншої компанії "ІЛАТАНМЕД", яка без "бою" віддала перемогу у тендері, то в ЗМІ її називають улюбленцями Януковича, оскільки остання за часів Віктора Януковича отримала державні підряди щонайменше на 298 млн грн.

Ще один цікавий тендер вартістю в 12 мільйонів гривень стосується закупівлі набору для баріатричної та трансанальної хірургії, переможцем якого стала компанія ТОВ "МЕДХОЛДІНГ".

Справа в тому, що наразі головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні, де ТОВ "МЕДХОЛДІНГ" підозрюють у продажі обладнання для Одеського національного медичного університету за завищеними цінами.

Як бачимо, кількість порушень, а також втрачених державних коштів за кілька років може досягати сотень мільйонів гривень. І це лише в одному медичному вузі.

Залишається сподіватись, що Міністерству охорони здоров'я все ж таки вдасться перезавантажити керівництво Одеського вузу до кінця та прибрати всі корупційні схеми та ризики, які існують в університеті.

Дослідження проведено в рамках проекту центру StateWatch "Громадський контроль над бюджетними витратами медичних інститутів" за фінансової підтримки програмної ініціативи "Громадське здоров'я" міжнародного фонду "Відродження"

Олександр Гуменюк, StateWatch, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики