Яким був 2019 рік Верховної Ради: закони для військових та ветеранів

Вівторок, 31 грудня 2019, 10:00

Вже 6-ий рік триває російсько-українська війна. Однак досі не було запропоновано комплексного підходу до оновлення системи соціального захисту ветеранів та військових. Ветерани сучасної війни отримують статус та перелік державних гарантій учасника бойових дій на рівні з ветеранами інших війн: Другої світової, в Афганістані, на території інших країн, – без врахування різниці у потребах та віці.

Саме завданням парламенту є визначення основних рамок та підходів до державної підтримки захисників України. Рішення, як має виглядати сучасна система підтримки ветеранів, має бути прийняте парламентом – як єдиним законодавчим органом України. Від Верховної Ради очікується пропозиція нового підходу до оновлення системи державної підтримки ветеранів.

2019 рік був непростий для парламенту, адже пов'язаний із достроковими виборами та переобранням складу Верховної Ради України. Через це значна частина року була зайнята виборчою кампанією та запуском роботи нової Ради.

Разом з тим, протягом 2019 року було прийнято 11 законів, спрямованих на покращення соціального захисту військових та ветеранів. Для порівняння, у 2018 році було прийнято 12 законів, а у 2017 – 4.

Проте питання не в кількості, а в якості. Адже із 11-ти законів, прийнятих у 2019 році, системних змін стосуються 5.

Визнання добровольців та іноземців, які беруть участь у захисті України

Унормувати питання надання статусу учасника бойових дій (УБД) добровольцям законотворці намагались з 2015 року. В цьому контексті було зареєстровано близько 20 законопроєктів щодо визнання добровольців. Водночас, право на отримання статусу особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім'ї загиблого добровольці та сім'ї загиблих добровольців отримали ще у квітні 2015 року.

Проте лише у грудні 2019 року було прийнято відповідний закон №329-IX, який передбачає надання статусу УБД добровольцям, якщо вони брали участь в АТО не менше, ніж 30 календарних днів.

Рішення про надання статусу УБД добровольцям буде приймати міжвідомча комісія Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. Набуття законом чинності відбудеться 1 січня 2020 року.

Також Верховна Рада визнала вклад іноземців у захист територіальної цілісності України та дозволила їм отримувати посвідку на проживання та громадянство України за спрощеною процедурою.

З початком збройної агресії Російської Федерації на захист територіальної цілісності України крім громадян нашої держави стали іноземці та особи без громадянства. Вони змушені шукати притулок в Україні через агресивне ставлення країн свого походження. Особливо це стосується громадян Російської Федерації.

Для того, щоб отримати посвідку на тимчасове проживання чи бути прийнятим до громадянства України, необхідно було подати пакет документів. Серед цих документів довідки, що потребують звернення до країни походження, а це небезпечно для іноземців-учасників АТО/ООС. Цю проблему законодавці також намагалися вирішити з 2015 року.

У 2019 році закон №2743-VIII було прийнято. Він передбачає упровадження спрощеної системи отримання посвідки на тимчасове проживання та отримання громадянства для іноземців-учасників АТО/ ООС.

Реєстр ветеранів

В Україні немає інтегрованого реєстру ветеранів та достеменно невідома кількість осіб, хто має статус ветерана та може претендувати та той чи інший вид державної підтримки. Відсутність статистичних даних щодо кількості, характеру проблем та потреб ветеранів унеможливлює формування якісної державної політики щодо ветеранів та їхніх родин.

Прийнятий закон №2684-VIII передбачив створення Єдиного державного реєстру ветеранів війни, який призначений для обліку інформації про ветеранів та членів сімей загиблих.

Закон набрав чинності 1 березня 2019 року, однак сам Реєстр ще не був створений. Передбачалось, що він буде створений за кошти донорської допомоги.

Реклама:

Повага до статусу та прав ветерана

Нерідко у ЗМІ були поширені випадки коли особи, одягаючи військову форму, видають себе за учасників АТО та здійснюють збір коштів "на потреби армії". З метою мінімізації таких ситуацій Верховною Радою було прийнято закон №2747-VIII, який впровадив адміністративну відповідальність за незаконне носіння військової форми, одягу зі знаками розрізнення військовослужбовців, а також за підробку державних нагород.

Для уникнення випадків наруги над могилами ветеранів законом передбачено кримінальну відповідальність за осквернення або руйнування могил захисників України у вигляді обмеження або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Рада також подбала про отримання деяких пільг для ветеранів. Так, закон №166-IX збільшив штраф за відмову в пільговому перевезенні ветерана. Тепер штраф становить 850 грн (раніше – 136 грн).

Протягом 2019 року було прийнято також низку інших законів.

Вперед у 2020

Незважаючи на дострокові парламентські вибори Верховна Рада прийняла низку законів, спрямованих на вирішення проблем ветеранів та військових. Однак 2019 рік так і не став роком модернізації системи державної підтримки ветеранів. Вирішення окремих питань замало. Система соціального захисту ветеранів та колишніх військових потребує докорінного переформатування.

Першочерговим завданням для парламенту на наступний рік є прийняття нового закону "Про статус ветеранів та членів сімей загиблих (померлих) ветеранів". Він має остаточно врегулювати питання надання статусів та оновити систему державної підтримки ветеранів відповідно до їхніх потреб.

Ще одним важливим законом для народних депутатів у 2020 році є закон, який закріпить правовий статус та встановить соціальні гарантії особам, які були незаконно позбавлені волі внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Це стосується військовополонених, заручників та в'язнів Кремля.

Щодо захисту прав чинних військових, то необхідно врегулювати питання відпусток під час особливого періоду, виплати одноразової грошової допомоги особам з інвалідністю внаслідок війни, впровадити ефективні механізми для реалізації військовослужбовцями своїх виборчих прав та інше.

Сподіваємось, у 2020 році парламент не буде відкладати у далекий ящик вирішення проблем ветеранів і виконає свій обов'язок перед захисниками України.

Вікторія Івасик, Вікторія Дідач, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами 

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?