Фокін і Кравчук: гра в доброго/поганого поліцейського

Середа, 09 вересня 2020, 20:00

Скандальна заява Фокіна щодо амністії бойовиків і надання особливого статусу території Донбасу спричинила резонанс як у ЗМІ, так і серед простого народу, який здебільшого не любить копирсатися в істинних мотивах подібних заяв. Цікаво, що і перші особи держави відхрещуються від заяви Фокіна.

Тож наразі набула популярності проста і очевидна думка про те, що нібито всередині влади бракує порозуміння.

Так, брак внутрішньої і зовнішньої комунікації – це класичний сценарій, яким вже не перший місяць йде команда президента. Але не в даному випадку. І зараз поясню чому.

Чи не замислювалися ви, чому взагалі єдиновладну персону Кучми в ТКГ замінили на двох відомих, але таких різних за політичними вподобаннями політиків?

Передчуваючи актуальність і ефективність політичного центризму, влада Зеленського намагається позбутися рис радикалізму та прямолінійності, які були раніше притаманні Україні в ТКГ.

Причин декілька:

  1. Центризм охоплює інтереси українців із різними політичними цінностями;
  2. Центризм – ефективний інструмент піару власної політсили. Тобто він допоможе здобути підтримку одночасно як "лівих", так і "правих" виборців;
  3. Центризм може передбачати компроміси з зовнішніми опонентами (в нашому випадку – із Донбасом і Росією), а це, своєю чергою, допоможе прийти до консенсусу з питання Сходу.

Реалізовуючи центристську ідею, влада готова до компромісів із Росією, що здебільшого не підтримають громадяни. Тож як владі підготувати людей до сценарію, який може їм не сподобатися?

З політтехнологічної точки зору, вкрай дієвим методом є гра в доброго/поганого копа.

Реклама:
Перший крок реалізації цієї гри – це призначення в ТКГ від України двох авторитетних людей – Кравчука і Фокіна, які мають різні політичні вподобання. Усе це для того, щоби мати можливість "промацати" народні настрої, зрозуміти, які саме ідеї заходять людям.

Тобто в даному випадку ТКГ стає своєрідним термометром напруги суспільства.

Кравчук за сценарієм гратиме хорошого копа з проукраїнськими політичними поглядами. Фокін же – поганого, який має проросійську позицію.

Другий крок у грі – це інформаційне вкидання зі скандальною заявою, яка прозвучала з вуст Фокіна:

"Сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців та командирів, моя позиція потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, розв'язати питання особливого статусу окремих районів, а краще всього Донбасу".

Звучить зухвало і нібито протирічить позиції центральної влади.

Зі сторони складається оманливе враження, що всередині влади твориться повний бардак і тотальне непорозуміння, а старі політики в силу свого "поважного" віку просто не усвідомлюють наслідки власних слів.

Але ж ні, усі все чудово усвідомлюють.

Грою в поганого поліцейського Фокін оголює думки і настрої людей щодо ситуації на Донбасі. І таким чином накаляє суспільство до максимуму, щоби в результаті більш прийнятний компроміс був добре сприйнятий.

Поясню.

Надання автономії всій території Донбасу (а не тільки окупованій) + амністія  бойовиків – це неочікуваний, радикальний і максимально негативний сценарій для українців. У порівнянні з ним надання особливого статусу лише окупованій території Донбасу без амністії буде здаватися менш "зашкварним" і більш адекватним, центристським варіантом.

Тут красномовно діє принцип китайської дипломатії "проси більше і отримаєш те, що хотів".

Фокін чудово розуміє, що лише думки про амністію ворогів викликають страх і неприязнь у суспільства. Тож про це мова йти не може. Але на надання автономії окупованому Донбасу, як би це по-зрадницьки не звучало, влада може піти.

Тож ми бачимо, що "поганий коп" Фокін лише залякує суспільство, щоби особливий статус Донбасу краще сприймався українцями, які проживають на материковій території України.

А більш прийнятний варіант в короткостроковій перспективі має озвучити "добрий коп" Кравчук.

Для більшості українців цей сценарій усе одно здаватиметься небажаним і обов'язково викличе всенародне обурення. Особливо на Заході і в Центрі. 

Але градус накалу пристрастей вже буде набагато менше. Адже українців підготували до набагато гіршого сценарію. Гра в доброго/поганого копа дасть свої плоди.

Олег Петровець, для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.  





Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини