Прості правила для цивільних щодо публікації інформації 

Вівторок, 22 березня 2022, 07:00

Коли був мобілізований в 2015 році, то ми займались розвідкою в тому числі через соціальні мережі сепаратистів. Тому є декілька порад. 

Уявимо собі, що от зараз стався вибух десь поруч. У вас з’являється геніальна думка: треба про це написати пост. 

  1. Спитайте себе про мету надання цієї інформації

Можу припустити, що частіше за все це буде про інформування суспільства, що ви стали жертвою такої події і це – нормально. В умовах війни – це нормально. 

На цьому, власне, можна було-б поставити крапку. Бо якщо на меті не дати корисну інформацію, то на хіба це робити? Але ж комусь цього буде мало, тому ось ще…

  1. Не піддавайтесь омані свідомості, яка каже вам "та все рівно мене ніхто не читає серед російських військових"

Бо інформація в наш час розповсюджується ще швидше, ніж те що ви розповіли своєму другу з проханням "тільки нікому не кажи". 

Окрім того, про це напишуть ті, хто аргументує свою дію "та вже ж хтось виклав, то і я це зроблю". 

  1. Не пишіть про вибух одразу. 

Під Горлівкою я мав приблизно 20 груп, в яких записався в якості мами двох дітей і приймав участь у колективних нападах на інших мешканців міста, які писали про якісь нісенітниці. 

Але в час Ч читав лише коментарі, де писали звідки прилетіло, якої міцності вибух і тд. І ми тоді дізнавались в якому районі вильоти їх градів, а в якому – прильоти наших. 

Одразу зазначу, що ЗСУ було завжди заборонено бити по кварталах, де є житлова забудова. Проте їх арта часто виїжджала на околиці, навпроти Залізної балки, а тоді вже ми з інформації в тих групах дізнавались чи попали правильно. 

Просто усвідомте: ваше бажання написати першим може вартувати життя людей. 

  1. Яку деталізацію давати не можна:
  • Про те, що це вибух стався біля вас, або що це видно з вашого вікна і т. д. Вам може здатись, що ніхто вже і не пам’ятає, що ви постили в мирний час. Але якщо проаналізувати вашу соціальну мережу, то точно знайдеться фото чи коментар, що ви вийшли з дому і це в двох метрах від Новуса. В купі це дасть більше інформації, ніж ви хотіли написати. 
  • Не викладайте фото прильоту, по яких можна зорієнтуватись де це. Орієнтирами є речі, які легко побачити з БПЛА. На висоті 400 метрів з Mavix 3 із зумом можна побачити навіть колір вашого одягу. Але найбільше з висоти видно білі (або будь-які інші яскраві) кольори, башти, вивіски, не дуже типові приміщення. 
  • Не слід писати про кількість поранених/вбитих. 
  • Ніколи не пишіть про ураження важливої інфраструктури типу ТП (це не про ганну герман, це "трансформаторна підстанція"). 
  • Не пишіть про те, куди не попали. Типу: слава богу, що не долетіло 133 метри до приміщення, де ми ховаємось і п’ємо спокійно каву. 

І тепер конструктивна порада про що ж можна писати

Коли ми щось робимо – ми переслідуємо конкретну мету. Знайдіть цю мету і потім дайте відповідь, чи варто писати про це. 

Особисто я пишу інформацію, яка може заспокоїти тих, хто не розуміє що то вибухнуло, чи що може значити стрілкотня. І писати треба дуже в загальному. 

Якщо ви напишете, що вибух стався в подільскому районі, то нервуватись будуть всі: від клоузера до виноградора, але російський військовий зійде з розуму, шукаючи інформацію чи вдалось попасти. 

Ну й на останок… Припиніть агресивно реагувати, коли хтось щось не те (на вашу думку) постить. Через агресію в наш час ви отримаєте таку саме відповідь, бо зараз всі шукають громозвід (це я переклав російське слово "громоотвод"), бо дуже накручені. Знову ж таки, якщо мета вашого коментаря зробити так, аби людина прибрала інформацію – спокійно і аргументовано поясніть чому ви вважаєте, що це недоцільно. 

 

А фото – це з коптера. 

Просто подивіться, як і що видно.

Масі Найєм

Джерело

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Як Данія інвестує в успіх України

Наслідки "яєчного скандалу": як минув перший рік роботи Антикорупційної ради при Міноборони

ДІЯ на експорт. Чим український GovTech приваблює закордонних партнерів

Справедливість, що шкодить. Які наслідки матиме рішення про "покарання" українців за кордоном

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?