Мільйон за літак, сто тисяч за танк. Скільки можна буде заробити на здачі ворожої техніки?

Субота, 02 квітня 2022, 09:30

Ідея стимулювати доларом дії, спрямовані на відсіч ворогу, не є новою. У Києві охоронний холдинг пропонував 1000 доларів кожному, хто знешкодить танк загарбників.

Вирішив не відставати від тренду і український парламент. Народні депутати зареєстрували законопроєкт № 7229, метою якого є визначення стимулюючих заходів для припинення воєнних дій шляхом встановлення грошової винагороди за передану бойову техніку держави-агресора.

За це одразу проголосували на засіданні Верховної Ради 1 квітня 320-ма голосами.

Хто матиме право на винагороду?

Отримати винагороду за передану ЗСУ техніку зможуть:

  • військовослужбовці збройних сил, інших силових структур Російської Федерації;
  • військовослужбовці Збройних Сил України, інших структур сектору безпеки і оборони України;
  • громадяни України.

Окрім цього, окупанти, які вирішили передати техніку, на свою вимогу матимуть право на:

  • збереження в таємниці факту передачі бойової техніки; 
  • отримання нових документів з новими установочними даними; 
  • безпеку їх перебування на території України;
  • створення умов для виїзду до третьої безпечної країни.

Надання солдатам РФ гарантій безпеки є логічним кроком, а от забезпечення їхнього виїзду за кордон, з урахуванням того, що вони могли вчинити в Україні, окрім агресії, інші злочини, видається сумнівним.

За що і скільки платитимуть?

Винагороду виплачуватимуть за добровільно передану Збройним Силам України придатну для застосування бойову техніку держави-агресора.

Це значить, що російський солдат за зданий під час бою БМП грошей не отримає, так само як і український фермер, який здасть залишений на полі напівспалений танк. Водночас, яким чином та ким буде визначатися рівень придатності переданої бойової техніки у Законі не вказано. 

 

Положення щодо виплати винагороди за добровільно передану Збройним Силам України бойову техніку держави-агресора обмежене дією на території України правового режиму воєнного стану.

Автори вказують, що видатки з бюджету на реалізацію цього Закону будуть незрівнянно меншими витрат на закупівлю для потреб оборони держави аналогічних видів військової техніки, а також на ліквідацію наслідків збройної агресії проти України. Водночас, джерела фінансування відповідних виплат із бюджету у Законі не визначені.

Механізми приймання ЗСУ бойової техніки, виплати винагород та забезпечення гарантій російським військовослужбовцям повинен буде розробити Кабінет Міністрів України у десятиденний строк з дня набрання чинності Закону.

Яким чином працюватиме вказана процедура поки достеменно не відомо. Однак сподіваємось, що реалізація вказаного Закону не буде спрямована лише на особисте збагачення, а реально дозволить наблизити невідворотну поразку ворога. 

Андрій Климосюк

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?

Росія заплатить за війну: як США зробили важливий крок до конфіскації $300 млрд  російських активів

Чому міста не зацікавлені будувати власні електростанції на своїх територіях?

Чому росте тіньовий ринок тютюнових виробів

Як Україна допомагає удосконалювати американські стандарти тактичної медицини