Чи можна Україні покладатися на поставки китайських дронів

Вівторок, 12 грудня 2023, 09:00

Якщо вас цікавить тільки відповідь на запитання із заголовка, то вона дуже коротка: ні, не можна. Але цей варіант не розкриває всієї глибини проблеми з закупівлями БпЛА, про яку багато хто в Україні навіть не здогадується. 

Щобільше: спрощення ситуації не показує бодай якогось оптимістичного сценарію. Хоча він є. Але нам для цього потрібно пройти дійсно довгий та важкий шлях. Розповідаємо, який саме.

Три місяці тому в Китаї ввели досить суворі обмеження на експорт товарів подвійного призначення, зокрема безпілотників та їх компонентів. Тепер для продажу такого обладнання потрібно мати End-user-сертифікат, в якому зазначено кінцевого покупця. 

Реклама:

Як показала осінь, це не стало такою великою проблемою для українців. Купити той же дрон DJI Mavic 3 або тепловізор для нього цілком реально. Звичайно, ціна через певне ускладнення схеми поставок стала вищою, але 20% здорожчання в цілому можна пережити. Але мені здається, що на це рішення влади КНР треба дивитися більш уважно, ніж може здатися спочатку.

Загалом вимога мати End-user-сертифікати для товарів, які можна використовувати на війні, є досить поширеною у світі. 

Ми усі не раз чули, як деякі країни не давали дозволу на перепродаж виготовленої ними зброї третій країні – тобто нам, Україні. Про моральність таких рішень можна сперечатися. Але факт є факт: так буває, з цим треба змиритися. 

Але у випадку з Китаєм та його дронами все трохи цікавіше. Маленький приклад. Зараз неможливо замовити дійсно великі партії тих самих третіх Мавіків – хоч би скільки грошей ви пропонували. Хоча, як мені відомо з декількох джерел, ще декілька місяців назад були випадки, коли китайці готові були продати тисячі цих БпЛА.

Я не буду гадати, хто їх викупив. Але мова не тільки про росію чи арабські країни, які передбачають ризики великої війни з Ізраїлем. Передусім варто пам’ятати… про сам Китай. Внутрішній ринок дуже великий – і за багатьма ознаками він швидко зростає. 

За моїми даними, зараз і в перспективі кількох місяців буде вкрай важко замовити, наприклад, сотню якихось хороших дронів. Справа навіть не в грошах. Просто заводи завантажені державними замовленнями КНР. Можливо, це звичайне, планове оновлення військового оснащення. А можливо, й ні – і тоді Китай переозброюється та готується до чогось більшого.

Я пишу це не для того, аби налякати. У світі вистачає "експертів", які накручують нас прогнозами повноцінної Третьої світової та усього такого. З моєї точки зору, важливо це проговорити, щоб зрозуміти: ми не можемо покладатися на китайські дрони, якими б вони не були якісними чи доступними. 

Читайте також: Війна має знову стати справою всього суспільства 

Не сьогодні, так завтра в КНР можуть замовити ще більше БпЛА для своєї армії чи ввести нові, ще більш суворі обмеження. А значить, нам стане складніше та дорожче купувати безпілотники чи їх запчастини. Відповідно, нашим захисникам буде важче боротися з росіянськими загарбниками. Тобто, перемога стане ще більш далекою.

Звичайно, світ не обмежується китайськими безпілотниками. Наприклад, є непогані виробники в тих же США. Але їхні рішення саме непогані: вони відстають від лідерів у вигляді китайських DJI та Autel на кілька років. 

Тож найкраще рішення очевидне: нам треба розвивати власне виробництво. Звісно, ми не наздоженемо Китай за день чи за рік. Але у нас вже є дуже багато вмотивованих та кваліфікованих команд, які створюють круті безпілотники різного типу: від FPV-камікадзе до крилатих розвідників, здатних долати сотні кілометрів. Нехай вони поки поступаються найкращим зразкам в індустрії, але своє – це завжди своє.

Але є одна умова стабільного розвитку цієї частини MilTech. Це комплексний підхід з боку держави. 

По-перше, треба зменшувати бюрократичні перепони й пришвидшувати постачання в ЗСУ дронів. Цілком нормально вимагати довгих випробувань і перевірок нового озброєння, але не зараз, коли час не на нашому боці. Багато держпосадовців розуміють це, тож є певні спрощення. Але варто йти далі в цих питаннях. 

По-друге, Україна має діяти системно. Виробники дронів повинні бачити не просто інтерес до них, але відчувати стабільну підтримку. За наявності великих та довготривалих держзамовлень розробники будуть активніше вкладатися в розвиток технологій та масштабування виробництва. А значить, безпілотники будуть ставати краще й краще, і їх буде більше й більше. 

І третє, найголовніше: не можна зупинятися. Безглуздо обрати 2-3-4 виробників, створити план замовлень на пару років і забути. Необхідно створити прозоре конкурентне середовище, де багато виробників дронів! Тільки так у нас з’являтимуться унікальні рішення. Це не так і просто, звичайно. Але іншого виходу не існує – не на Китай же покладатися, правильно?

Андрій Штепа, співзасновник компанії AirUnit

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Має лишитися тільки один. Який із трьох національних наративів – ваш?

На Марсі немає кисню, в Харкові постійні обстріли. Як почувається Харків, і чому ніхто з нього не виїжджає

Чи насправді буде обмежена робота онлайн-казино після Указу Президента?

Наріман Джелял: історія спротиву

Як оренда держмайна допомагає бізнесу розвиватися та наповнює держбюджет

Похмура річниця: Запорізька АЕС не повинна стати другим Чорнобилем