Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

"Бі-Бі-Сі" програє інформаційну війну пропаганді Кремля?

Олесь Ковач _ Понеділок, 22 грудня 2014, 16:45
Версія для друку Коментарі 0

Лондон – Всесвітня служба "Бі-Бі-Сі" серйозно поступається у плані фінансування російським державним новинним каналам.

Таку думку висловив колишній директор Всесвітньої служби Британської телерадіомовної корпорації "Бі-Бі-Сі" Пітер Горрокс.

Його попередження з’явилося на тлі нещодавно висловлених на високому рівні побоювань щодо того, що Британія програє інформаційну війну з Кремлем.

На думку екс-директора Всесвітньої служби Британської телерадіомовної корпорації "Бі-Бі-Сі" Пітера Горрокса, британські урядовці мають переглянути закордонне фінансування, розглянувши можливість вивільнення коштів для збільшення асигнувань, спрямованих на розвиток Всесвітньої служби "Бі-Бі-Сі", з тим, аби гідно протистояти хвилі кремлівської пропаганди, яка буквально затоплює Європу.

"Бі-Бі-Сі" має відігравати більш вагому роль у протистоянні пропаганді Кремля
Пітер Горрокс

"Варто переглянути те, що Британія витрачає на підтримку свого впливу за кордоном, зокрема, у військовій площині. "Бі-Бі-Сі" має відігравати більш вагому роль у протистоянні пропаганді Кремля, і тут нам варто чітко позначити наші пріоритети", – сказав Пітер Горрокс.

Девід КамеронДевід Камерон

Британський прем’єр Девід Камерон, звертаючись до парламентарів, повідомив, що він підняв питання щодо російських пропагандистських каналів у розмові з президентом США Бараком Обамою. На думку Камерона, російська пропаганда видає спотворену картину того, що відбувається в Україні. Це питання також дістало обговорення на саміті "Групи двадцяти" в Австралії, коли британський прем’єр зустрічався з керівниками країн Балтії.

Тим часом колишній керівник Всесвітньої Служби "Бі-Бі-Сі" Пітер Горрокс, який пішов з посади директора відділу глобальних новин "Бі-Бі-Сі", на початку грудня, повідомив, що Британська телерадіомовна корпорація звернулась до "Форін офісу" – Міністерства закордонних справ Великої Британії – із запитом про надання додаткових фондів на фінансування збільшеної кількості програм для України. Проте ще й досі "Бі-Бі-Сі" не отримала відповіді на це звернення.

"Росія нас переграє фінансово. Ми й надалі маємо значно більшу кількість глобальної аудиторії, яка нам довіряє, проте ведення інформаційного двобою з Кремлем потребує свіжого вливання коштів", – зазначив Пітер Горрокс

Попит на новини Всесвітньої служби "Бі-Бі-Сі" значно посилився від початку українсько-російського конфлікту. Російськомовна служба Всесвітньої служби "Бі-Бі-Сі" майже подвоїла за цей час свою аудиторію до 6,9 мільйона слухачів, тоді як в Україні ці показники майже потроїлись до 600 тисяч осіб від кінця минулого року. Все це відбувається попри драстичний перегляд стратегії іномовлення на "Бі-Бі-Сі" з 2010 року, і закриття або ж масштабного скорочення і переформатування (як у випадку з Українською службою "Бі-Бі-Сі") мовних служб Всесвітньої служби "Бі-Бі-Сі".

"Бі-Бі-Сі" як реальна противага Russia Today

А у той час, як Всесвітня служба "Бі-Бі-Сі" скорочувалась та зменшувалась у плані іномовлення, фінансована Кремлем компанія Russia Today ("Росія сьогодні") розширювалась у доволі видовищний спосіб. Новинна мережа, яка подає кремлівське бачення подій у світі англійською, іспанською, арабською та російською, вже навіть запустила сконцентрований на Британії телевізійний канал, базований неподалік парламенту в Лондоні, плануючи запустити ще й німецькомовний та франкомовний канали наступного року.

На додаток, президент Росії Володимир Путін планує збільшити бюджет цієї компанії на 40% наступного року, хоча канал Russia Today ніколи не оприлюднює детальні показники щодо своєї аудиторії.​

Джон ВіттінґдейлДжон Віттінґдейл

Джон Віттінґдейл, голова комітету британського парламенту з питань культури, спорту і засобів інформації, з цього приводу зазначив: "Росіяни нас помітно переграють у плані своєї медіа-потуги. І це те, що я вже говорив керівництву "Бі-Бі-Сі". Навіть страшно уявити, до якого ступеня ми програємо інформаційну війну".

Водночас Віттінґдейл заявив, що домагатиметься надання запевнень від керівництва Британської телерадіомовної корпорації щодо захисту функції Всесвітньої служби "Бі-Бі-Сі", як противаги каналу Russia Today.

"Та гранична налаштованість, яку виказує Росія у напрямку поширення державних новинних каналів у Європі, посилює аргументи на користь того, чому ми мусимо зробити все, аби підтримати нині Всесвітню службу "Бі-Бі-Сі", – додав Джон Віттінґдейл

Радіо СВОБОДА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте