Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Росія анексувала Крим на виставці у Мілані (світова преса)

Олесь Ковач _ Середа, 26 серпня 2015, 11:39
Версія для друку Коментарі 0

Папа Франциск молиться за встановлення миру в Україні. Іспанський часопис АВС розповідає про зусилля понтифіка у напрямку замирення на сході України. А італійська Corriere Della Sera розповідає про дипломатичний конфлікт, що виник на всесвітній виставці ЕКСПО у Мілані навколо мапи Росії. Британське видання The Independent змальовує умови, в яких змушена працювати спостережницька місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі на теренах, контрольованих бойовиками на сході України.

Іспанський часопис АВС надрукував статтю під назвою "Папа Римський закликає поважати припинення вогню в Україні". Ватиканський кореспондент АВС Анхелес Конде цитує понтифіка, який нагадує, що відкрита рана українського конфлікту й надалі кровоточить у Європі.

Під час своєї служби папа Франциск закликав збільшити зусилля для досягнення миру у регіоні, а також поважати досягнуті угоди з припинення вогню. На додаток понтифік, беручи до уваги новий оберт напруження у Східній Україні, закликав надати відповідь на виклики гуманітарної кризи, пов’язаної зі збройним протистоянням на теренах України.

Автор матеріалу в іспанському виданні зазначає, що папа Римський досить пильно стежить за ситуацією в Україні, неодноразово закликаючи покласти край ворожнечі і віднайти довготривале мирне вирішення конфлікту. Взагалі від самого початку збройного протистояння у Східній Україні папа Франциск регулярно згадував те, що відбувається у тому регіоні – як у своїх молитвах, так і у громадських промовах.

На додаток, зустрічаючись кілька місяців тому з президентом Росії Володимиром Путіним, римський понтифік порушив у розмові питання, пов’язані з ситуацією на Донбасі. Папа Франциск тоді наполегливо просив російського керівника поважати і дотримуватись мінських угод, а також продемонструвати налаштованість на досягнення миру.

Італійська газета Corriere Della Sera вмістила замітку з назвою "Росія анексувала Крим на Експо у Мілані: дипломатичний конфлікт із Україною". Часопис повідомляє, що на всесвітній виставці ЕКСПО, яка проходить у Мілані і привертає широку увагу, біля російського павільйону стався дипломатичний інцидент. Річ у тім, що перед входом до російської сільськогосподарчої експозиції було встановлено мапу Росії, зроблену зі злаків, на якій частиною Росії позначено український Крим.

Corriere Della Sera пише, що Міністерство закордонних справ України подало протест проти подібних географічних виправлень російських учасників ЕКСПО. Як зазначає італійський часопис, Київ наголошує, що подібні кроки російської сторони є нічим іншим, аніж відвертою провокацією. Ба більше, українська сторона заявила, що все це не лише становить загрозу територіальній цілісності України, але й заплямовує міжнародну репутацію Італії як країни-організатора цієї поважної виставки.

Насамкінець, газета повідомляє, що представники української дипломатії посилалися на міжнародну конвенцію про міжнародні виставки, ухвалену у Парижі 1928 року, і, зокрема, на статті 10, 12, 13 і 18, які зобов’язують уряд країни-організатора контролювати вміст стендів країн, що беруть участь у виставках, надто коли йдеться про географічні мапи тощо. Цей інцидент, як завершує Corriere Della Sera, розглянуть на засіданні Міжнародної організації виставок (Bureau of International Expositions), яка базується у Парижі.

Британський часопис The Independent повідомляє, що міжнародна організація, яка спостерігає за збройним конфліктом у Східній Україні, стає дедалі безсилішою на тлі ескалації бойових дій і того, що її співробітники зазнають погроз, нападів та систематичного залякування.

Тим часом, як пише часопис, бойовиків звинувачують у запровадженні суворих обмежень на пересування представників місії Організації з безпеки та співробітництва у Європі. Також бойовики блокують доступ до місць розгортання важких озброєнь, які – згідно з мінськими угодами – було погоджено не використовувати.

The Independent наводить слова заступника голови місії ОБСЄ у Східній Україні Александера Гуґа, який висловлює своє граничне занепокоєння нездатністю місії робити свою справу.

"Я знаю, де мої співробітники, але я не знаю, де перебуває важке озброєння "ДНР" та українського війська. А оскільки я цього не знаю, я не можу перевірити, чи виконуються положення угоди", – каже Александер Гуґ.

Газета пише, що на українських теренах, контрольованих бойовиками, підтримка ОБСЄ перебуває на найнижчій позначці за останній час. Дехто звинувачує членів місії у брехні, дехто навіть звинувачує цілковито неозброєну місію у насильстві. Британське видання наводить слова місцевого пенсіонера, який каже, що добре, що бойовики нападають на представників місії ОБСЄ, бо щойно ОБСЄ залишить ці терени, все зміниться на краще.

Радіо СВОБОДА

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте