Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Путін поспівчував Сноудену : "США заохочують критику інших країн, але не себе"

Тетяна Ворожко _ Четвер, 18 липня 2013, 15:08
Версія для друку Коментарі 0

У тому випадку, якщо Росія дасть колишньому контрактнику Едварду Сноудену притулок, США повинні бойкотувати Олімпійські ігри в Сочі. Про це заявив американським ЗМІ сенатор Ліндсі Грем.

У той же час сенатор Джон Маккейн вважає, що бойкот Олімпіади - не найкраща ідея. На його думку, краще розширити "список Магнітського" і переглянути нові плани адміністрації щодо скорочення програми розгортання ПРО в Європі.

На заяву Грема вже надійшла реакція з Москви.

"Заклик сенатора Грема до бойкоту Олімпіади через справи Сноудена відкидає нас у далеке минуле, до часів взаємних бойкотів, коли наші дві країни дивилися один на одного крізь, образно кажучи, ядерний приціл. Упевнений, що ці часи позаду", - сказав глава комітету Держдуми з міжнародних справ Олексій Пушков в інтерв'ю РІА "Новости".

Тим часом колишній підрядник Агентства національної безпеки США Едвард Сноуден  незабаром вже може залишити транзитну зону московського аеропорту Шереметьєво. Про це заявив його адвокат Анатолій Кучерена. На початку тижня  Сноуден подав заявку про надання йому тимчасового притулку в Росії.

"Давайте уявимо, що міграційна служба вирішить надати йому притулок. Що далі? Звичайно, я мушу все йому пояснити. Тут є деякі нюанси. Він іноземний громадянин, американець. Він не знає російської мови. Сьогодні ми зустрілися і я йому подарував буквар", - розповідає Кучерена.  

Він каже, що Сноуден йому сказав, що планує залишитися в Росії. Але минулої п’ятниці під час зустрічі з російськими правозахисниками в аеропорту Шереметьєво той висловив бажання отримати тимчасовий притулок в Росії, після чого  вилетіти до однієї з латиноамериканських країн, які запропонували йому постійний притулок.

Перебування Сноудена в Росії викликало значне напруження у відносинах між США та Росією. Сполучені Штати хочуть, аби Росія видала їм колишнього розвідника.

"Наша позиція не змінилася. Ми віримо, що існують вагомі юридичні підстави для повернення Сноудена до Сполучених Штатів, де проти нього висуваються серйозні обвинувачення", - заявив речник Білого Дому Джей Карні.

Його звинувачують в оприлюдненні конфіденційної інформації та викраденні державної власності. Але вимагати від Росії видачі Сноудена США не можуть.

"У нас немає договору про екстрадицію з Росією. В широкому сенсі, наша політика залишається без змін. Ми б хотіли, аби він повернувся, відповідно до механізмів нашого попереднього співробітництва з Росією у сфері охорони законності та правопорядку", - пояснив речник Державного департаменту США Патрик Вентрел.   

Росія видавати Сноудена не збирається. Але, запевнює Путін, американця застерегли, аби тої  не вдавався до будь-яких дій, що можуть зашкодити відносинам між двома країнами:

"Ми попередили пана Сноудена, що будь-яка його діяльність, пов’язана з завданням шкоди російсько-американським відносинам, для нас неприйнятна. Правозахисна діяльність вона взагалі пов’язана з певними жертвами для тих, хто цим займається. Але, коли така діяльність проходить під егідою Сполучених Штатів і за їх підтримки, тим більше фінансової, за інформаційного та політичному супроводу, то це досить комфортне заняття. А от якщо хтось збирається займатися критикою самих Сполучених Штатів,  то звичайно це набагато важче. Ми не можемо і не будемо вести себе так, як себе ведуть багато інших країн.  Росія має незалежну зовнішню політику і ми будемо її здійснювати".

Також Путін заявив, що взаємини Росії з США для нього важливіші від розбірок спецслужб та долі Сноудена.

Не виключено, що Сноуден, перебуваючи вже три тижні в Москві, передав російським спецслужбам велику кількість секретної інформації, що може нанести шкоду національній безпеці США.

"Тисячі документів, які містять дуже детальну інформацію, дозволять тим, хто їх читає,  точно знати як працює Агентство національної безпеки та дозволить їм, аби уникнути спостереження, аби скопіювати їх методи", - сказав в інтерв’ю Ґленн Ґрінвальд, журналіст газети "Гардіан", який першим оприлюднив статтю, базовану на витоку інформації, наданим Сноуденом.

Раніше Сноуден заявив, що він вже оприлюднив усю наявну в нього інформацію. Але журналіст, що спілкувався з ним тривалий час, в цьому сумнівається. До того ж цінним для іноземних спецслужб може бути і власний досвід Сноудена роботи в американській розвідці.

"Він здатний розповісти, який саме доступ має кожний аналітик Агентства до персональної переписки", - говорить Ґрінвальд.

За законом, міграційна служба Росії може розглядати заявку про надання тимчасового притулку протягом трьох місяців. Втім, зробити вони це можуть і набагато швидше.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте