Заснована Георгієм Гонгадзе у 2000 році

Загроза перемир’ю залишається - "The Guardian"

Понеділок, 16 лютого 2015, 13:46
Версія для друку Коментарі 0

Жодна з воюючих сторін, схоже, не розраховує на припинення конфлікту. Незадовго до часу для офіційного припинення вогню, обидві намагалися зміцнити свої позиції. І хоча у перші години після дванадцятої ночі, коли мав запрацювати режим припинення вогню, бої між урядовими військами та повстанцями затихли, тривалі обстріли поновилися трохи згодом, вранці, поблизу оточеного Дебальцевого, пише видання The Guardian.

І офіційний Київ, і так звані самопроголошені республіки заявляли, що режим припинення вогню в основному дотримується. Однак кореспондент видання стверджує, що особисто чув мінометний обстріл в районі селища Луганського, що знаходиться на трасі по дорозі до Дебальцевого, де близько восьми тисяч українських солдатів відбивалися від нападів повстанців протягом кількох останніх тижнів.

Рада Безпеки ООН скликала екстрене засідання в неділю, 15-го лютого, щоб почути російську резолюцію щодо конфлікту в східній Україні.

А тим часом на південь від Луганського, майже 16 кілометрова ділянка дороги, що часто обстрілювалась сепаратистами, нині залишається замінованою. Вона по-суті відтинає Дебальцеве від решти українських сил. Ще далі – на північ по трасі можна було побачити знищену військову транспортну вантажівку, яка диміла ще цієї неділі, 15-го лютого, зранку.

Солдати із контрольно-пропускного пункту у Луганському кажуть, їх зброя перепочила після 12-ї ночі, але обстріл українських позицій в цьому районі поновився близько шостої ранку. "Тут нема ніякого перемир’я", – ділиться український солдат Андрій, який відмовився назвати своє прізвище. Інший жартує, показуючи жестом у сторону, звідки відбувся обстріл: "А ось це подарунок від Путіна".

Солдати стверджують, що українські сили не стріляли у відповідь, хоча деякі звуки обстрілів звучали як вихідні з їхніх позицій. Українські військові заявили, мовляв, поки що лише спостерігають за ситуацією, проте якщо повстанці обстріляють мирних мешканців, вони ударять у відповідь.

Водночас, так звана самопроголошена Донецька Народна Республіка заявила, що вже після першої години ночі українська армія обстріляла дві контрольовані ними ділянки із кулемета та численними ракетами.

Після останніх мінських переговорів, російський президент Володимир Путін, запропонував оточеним українським військам здатися. Тоді офіційний Київ відхилив цю ідею, а ватажки сепаратистів відмовились навіть вести переговори про створення "зеленого коридору", для того щоб українські солдати відступили.

Нині солдат Андрій показав кореспонденту The Guardian повідомлення, яке прийшло на його телефон так само як і багатьом іншим солдатам в районі Дебальцевого. Текстове повідомлення переконує, нібито, українська армія зраджена, а солдати збережуть свої життя, якщо здадуться сепаратистам.

Все виглядає на те, що обидві сторони - й українська армія, і сепаратисти - використовували перемир’я для зміцнення власних позицій. На трасі по дорозі до Луганського можна було побачити три вантажівки із українськими солдатами у повному бойовому спорядженні. Командир батальйону добровольців визнав: українські війська зміцнили свої позиції поблизу Дебальцевого, - пишеться у виданні.

Українські військові також стверджують, що в ранкові години під короткостроковий обстріл потрапили їх позиції в селі Золоте, Луганської області. Зі слів губернатора Луганщини Геннадія Москаля, бої в регіоні дещо вщухли, але повного припинення вогню не сталося, й активні обстріли тривають у кількох районах. Так, контрольоване українськими військами місто Попасна піддалося обстрілу з "Градів". Цей обстріл забрав життя двох стареньких. Подружжя загинуло від того, що на них обвалився їх власний дім.

За інформацією волонтера із батальйону "Азов", бої тривають і поблизу Маріуполя, де 50 чоловік із його батальйону були поранені, а троє – вбиті в суботньому бою за місто Широкіне, що знаходиться між контрольованим українськими військами Маріуполем та силами повстанців поблизу кордону.

У зверненні до Генштабу від 14-го лютого президент України Петро Порошенко наказав припинити вогонь вздовж усієї лінії зіткнення. Водночас, до того, як віддати такий наказ, він висловив занепокоєння, що мирний процес може зірватися через ситуацію, що виникла у Дебальцевому. Адже повстанці заявили, що вони не будуть вважати бої за місто – порушенням перемир’я.

На думку Петра Порошенка, насправді Путін й підтримувані ним повстанці, торгуються заради підготовчої паузи, а не перемир’я як такого.

Сепаратисти, схоже, використовують додатковий час для того, щоби зміцнити свої позиції на двох напрямках – вздовж Азовського узбережжя поблизу Маріуполя і поблизу Дебальцевого, яке вони порівнюють із Сталінградом. Натепер ці два міста перебувають під українським контролем, але вони мають стратегічне значення для так званих самопроголошених ДНР та ЛНР.

Голос Америки

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

АВТОРИЗАЦІЯ


УВІЙТИВІДМІНИТИ
Ви можете увійти під своїм акаунтом у соціальних мережах:
Facebook   Twitter   Вконтакте