"ГАЗПРОМ" ГОТУЄТЬСЯ ВІДКЛЮЧИТИ ГАЗ І ЗАДІЯТИ ВАЖКУ АРТИЛЕРІЮ

Вівторок, 13 грудня 2005, 18:31

Голова "Газпрому" Олексій Міллер заявляє, що якщо переговори між Україною і Росією не завершаться до 1 січня 2006 року, постачання газу в Україну будуть припинені.

Про це він сказав в інтерв'ю каналу Russia Today, повідомляє Лента. Ру.

У свою чергу голова комітету Держдуми Росії з енергетики, транспорту і зв'язку Валерій Язєв повідомив "Інтерфакс-Україна", що "Газпром" може застрахуватися від несанкціонованого відбору газу Україною, продаючи газ європейським клієнтам на кордоні Росії й України.

Він також відзначив, що в "Газпрому" у переговорах з Україною "ще не закінчилися всі аргументи". "У "Газпрому" є ще в запасі важка артилерія", - сказав він.

"Ми б могли в Курську (газовимірювальна станція) продати газ Wintershall і нехай він в Україні розбирається про постачання газу, і нехай Україна воює з Німеччиною", - заявив Язєв.

Говорячи про переговори між "Газпромом" і українською делегацією, він повідомив, що на даний час вони не завершились.

"Поки можна сказати тільки - "переговори тривають" і позиція української сторони така: дайте нам дотаційний період, щоб економіка України могла якось адаптуватися до нових цін", - сказав Язєв.

Коментуючи можливість зриву поставок російського газу в Європу у випадку недосягнення між Росією й Україною домовленості з транзитних поставок газу на 2006 рік, Язєв заявив:

"Договір між хазяйнуючими суб'єктами передбачає відповідальність "Газпрому" як постачальника, і хоча в моральному плані усі будуть звинувачувати Україну, юридично і фінансово можуть бути пред'явлені претензії і до "Газпрому". Розв'язання цієї проблеми теж є. Воно просто ще не використано російською стороною як важка артилерія".

Крім того, як повідомляє РИА Новости з посиланням на прес-реліз "Газпрому", компанія створила оперативний штаб із забезпечення безперебійних поставок газу в Європу через Україну.

До штабу увійшли керівники і фахівці всіх профільних підрозділів компанії. Аналогічні штаби сформовані в дочірніх товариствах "Газпрому", що відповідають за транспортування природного газу до кордону з Україною.

Для фахівців, які увійшли до штабу, встановлено спеціальний графік роботи на період після 31 грудня 2005 року.

Як відомо, раніше представники "Газпрому" заявили, що вважають неприйнятним поетапне підвищення цін на газ, що поставляється компанією в Україну. Такий варіант пропонував президент України Віктор Ющенко.


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування