Плачков не хоче суду з "Газпромом" і вмовляє Туркменбаши

П'ятниця, 16 грудня 2005, 10:07

Міністр палива й енергетики Іван Плачков заявляє, що відносини України і Росії в газовій сфері не слід доводити до суду.

"До суду, я думаю, ми не підемо. До суду відносини не слід доводити – цього не можна допускати. Відносини з Російською Федерацією – стратегічні, на довгі роки. Якщо ми почнемо судові справи, то ніколи їх не закінчимо", - сказав Плачков в інтерв'ю "Делу".

"Я впевнений, що ми знайдемо взаєморозуміння і ті умови, що будуть влаштовувати як Україну, так і Росію. Але якщо прийдеться – знайдемо, з чим туди йти", - додав він.

Говорячи про пропозицію Туркменістану підвищити ціну на газ для України, Плачков відзначив, що переговори з цього питання поки не завершені.

"На 2006 рік ми підписали контракт, у якому визначено обсяг поставок газу і його вартість. Туркменська сторона, як відомо, запропонувала підняти ціну. Ми розглянули це питання. Однак консультації ведуться дотепер", - сказав він.

Водночас міністр економіки Арсеній Яценюк в інтерв'ю РІА Новости заявив, що внутрішня ціна на газ в Україні є заниженою, але це не має жодного відношення до переговорів між Москвою і Києвом про поставки газу.

"Я свою думку висловлював не один раз з приводу газу, що недозволено перехідній економіці продавати газ своєму населенню і промисловим підприємствам дешевше, ніж у сусідній Росії, яка фактично є найбільшим виробником газу", - сказав Яценюк.

Однак, на думку міністра, усе це не має жодного відношення до російсько-українських переговорів по газу.

"Із власними цінами і промисловістю ми самі розберемося. Усі ці внутрішні питання України не повинні стосуватися зовнішніх контрактів між Газпромом і Нафтогазом України", - підкреслив Яценюк.

Міністр визнав, що Росія має право встановлювати будь-як ціну на газ, але закликав не зловживати цим правом. "Зловживання правом уже є правопорушенням" - зазначив Яценюк.

Як відомо, раніше заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв заявив про те, що з 1 січня ціна на російський газ для України може скласти $220-230 за тисячу кубометрів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування