Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Наша Україна" думає, що Литвин хоче вирватися зі своїх 2,3% рейтингу

Середа, 11 січня 2006, 12:19

Лідер фракції "Наша Україна" Микола Мартиненко вважає відставку уряду Єханурова спробою Володимира Литвина покращити свій рейтинг.

"Те, що відбулося у парламенті – це політична істерія з прицілом потрапити до нового парламенту", - сказав Мартиненко журналістам.

"На жаль, відучора спікер перестав бути спікером, а став лідером однієї з партій, яка ледь долає 3-відсотковий бар'єр. Він нервує, і я його розумію", - додав Мартиненко і послався на результати соціологічних досліджень, які стали йому відомі напередодні.

"Там у блоку Литвина 2,3%, у Компартії невеликий результат, падає підтримка в блоку Тимошенко. Тому в цих людей є намагання щось зробити", - зазначив лідер "Нашої України".

Мартиненко заявив, що відставка Кабміну, проголосована напередодні, є нелегітимною: "За статтею 87 нової Конституції є два суб'єкти подання на зняття уряду – президента або 150 підписів депутатів. Ця норма не була виконана".

"Тобто з таким же успіхом можна було б проголосувати зміни до Конституції лише 226 голосами і вважати їх чинними, хоча при цьому не була б витримана вся процедура", - додав Мартиненко.

"Очевидно, спікер не читав Конституцію", - зазначив лідер "Нашої України".

Він також сказав, що не вважає міністрів уряду Єханурова виконуючими обов'язки: "У міністрів немає статусу в.о. Вони продовжують працювати на своїх посадах".

Говорячи про заклик "Нашої України" ввести пряме президентське правління, Мартиненко сказав, що це була "політична заява".

У свою чергу лідер фракції Соцпартії Олександр Мороз сказав, що "міністри продовжують виконувати свої повноваження". Він пояснив, що не прописана процедура призначення урядовців у цей період між вступом у дію змін до Конституції та обранням нового парламенту.

При цьому Мороз звернув увагу, що "тепер Верховна Рада не зможе звільнити жодного з міністрів, бо всі вони є виконуючими обов’язки". "І тепер міністри можуть взагалі не ходити до парламенту, коли їх викликатимуть", - додав Мороз.

Голосування у парламенті за відставку Єханурова Мороз назвав "елементарним піар-кроком, пов'язаним з виборами". При цьому він закликав провести аудит "Нафтогазу" та звільнити урядовців, які відповідали за газові переговори.

А лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук сказав, що провладні фракції наполягають на неправомірності рішення парламенту, бо заплуталися у термінах. Вони вважають, що незаконно було відправлено уряд у відставку, а насправді у постанові сказано про "відставку прем’єра та членів Кабінету міністрів".

"І їх відставлено згідно з Конституцією. І тепер Єхануров і міністри є виконуючими обов’язків. Я б радив Віктору Андрійовичу самому читати Конституцію, а не слухатися своїх радників", - додав Кравчук.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування