Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Газопровід України можуть забрати за борги "Нафтогазу"

П'ятниця, 15 вересня 2006, 18:59

Член фракції БЮТ Микола Сивульський, який мав би очолити тимчасову слідчу комісію щодо розслідування об'єктивності встановлення нових тарифів на газ, не виключає, що газотранспортні системи України можуть бути відібрані за борги "Нафтогазу України".

"Зараз НАК набрав кредитів – на 1 січня це був 1,6 млрд. доларів, на початку цього року взяли додатково понад 300 млн. доларів. Усі кредити йдуть на проїдання", - зазначив він в інтерв'ю УНІАН.

"Але що цікаво: у всіх кредитних документах фігурує одне положення: не може бути реструктуризації "Нафтогазу", зміни сфери діяльності й таке інше", - додав Сивульський.

За його словами, в документах "також міститься норма щодо можливості стягнення на майно компанії".

"Колись Івченко (екс-голова "Нафтогазу України") казав, що ніякого забезпечення (заставного майна) ті кредити не мають. Якщо під забезпеченням розуміти окремо виділений об'єкт, під який пишеться договір застави і цим об'єктом можна розпоряджатися тільки в межах, визначених договором, то його немає", - зазначив депутат.

"Але це не єдина форма застави. Є інша форма застави – звернення на все майно. І нас занепокоїла та обставина, що в кредитних договорах усе реалізується за англійським прецедентним правом (у Великобританії усталених норм немає, проте там є традиції та підходи)", - додав він.

На думку Сивульського, "коли це вирішуватиметься через лондонський суд, я не певен, що на нашу ГТС як об'єкт, що заборонено до приватизації і який перебуває в користуванні НАК, не буде звернене стягнення, якщо НАК не зможе погасити кредитні зобов'язання".

"А як він зможе погасити? Буквально вчора я бачив результати аудиту Ernst and Young: 1,8 мільярда – збитки кампанії за минулий рік, за перше півріччя 2006 року – також збитки", - пояснив депутат.

"В одному з договорів НАК та лондонської компанії, яка у червні надала кредит на 200 мільйонів доларів, прямим текстом так і написано, заставним майном є газо-транспортна система України", - додав він.

Як відомо, в середу депутати прийняли за основу проект Юлії Тимошенко щодо створення тимчасової слідчої комісії з тарифів на газ.

Однак пізніше депутати також проголосували за поправку щодо зміни голови комісії від опозиції Миколи Сивульського на представника КПУ Аллу Александровську.

Під час винесення на голосування постанови проекту в цілому депутати фракції БЮТ заблокували трибуну та президію парламенту.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування