БЮТ радить російському МЗС послухати Азарова і не чіпати своїх депутатів

Середа, 27 вересня 2006, 18:46

БЮТ розцінює заяву департаменту російського Міністерства закордонних справ щодо мовної ситуації в Україні як втручання у внутрішні справи України.

Про це йдеться у заяві блоку у відповідь на заяву росіян про факти дискримінації російської мови в Україні, де, зокрема, в негативному тоні згадувались депутати БЮТ, які вимагають від можновладців спілкуватися українською мовою.

"Пропозиція щодо обмежень використання недержавної мови державними посадовцями України з трибуни Верховної Ради, внесеної Володимиром Яворівським та зауваження нардепа Миколи Томенка щодо використання недержавної мови в офіційній діяльності міським головою Києва Леонідом Черновецьким, є законними, вчасними і послідовними", - наголошує БЮТ .

При цьому він нагадує, що відповідно до Конституції та чинного законодавства України, державні посадовці України "зобов’язані" спілкуватися державною українською мовою.

"В Україні не існує проблеми російської мови. Коментарі одного з департаментів російського МЗС можуть бути розцінені лише як втручання у внутрішні справи України", - вважає БЮТ.

"Зверхньо вказувати якою мовою повинні говорити депутати незалежної держави, - це неприйнятно для міжнародних стосунків", - відзначають бютівці.

"Виступи українських урядовців російської мовою з трибуни Верховної Ради України такі ж абсурдні, як і можливі виступи українською мовою урядовців Росії з трибуни Державної Думи", - йдеться у заяві.

Окрім того, бютівці вважають, що якби чиновники російського МЗС почули, на якому "російсько-українсько-білоруському діалекті говорить, скажімо, перший віце-прем’єр Микола Азаров, то, мабуть самі б виступили з пропозицію негайно припинити знущання над східнослов’янськими мовами".

"Окрім того, принагідно МЗС Росії могло би поцікавитися у посла РФ в Україні Чорномирдіна, чи існує проблема російської мови в Україні. Його відповідь відома: такої проблеми в Україні немає", - зазначив БЮТ.

Водночас, губернатор Івано-Франківщини Роман Ткач в інтерв’ю сайту RAZOM заявив, що не має жодних офіційних свідчень того, що влада західних областей України приймає рішення щодо утисків російської мови.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування