Мороз викручує закон, в якому й так чорт ногу зламає?

Понеділок, 18 червня 2007, 11:56

Голова Верховної Ради Олександр Мороз наполягає на проведенні повторних з'їздів опозиційних політичних сил, на яких їхні депутати мають бути позбавлені повноважень у відповідності до Конституції і регламенту ВР.

Про це він заявив на початку погоджувальної ради у понеділок.

За словами Мороза, процедура позбавлення депутатів повноважень була проведена з порушенням вищевказаних норм, оскільки таке рішення було прийнято до оголошення заяв депутатів у сесійній залі.

Тому, зазначив спікер, "процедура складання повноважень у тій частині, яка залежала від ВР, виконана минулої п'ятниці", і тепер вона має бути підтверджена рішеннями з'їздів і відповідно поданою до ЦВК інформацією з цього приводу.

Коментуючи відповідь, отриману від ЦВК на своє звернення, Мороз заявив, що у ній голова ЦВК Володимир Шаповал посилається на відсутність на даний момент законодавчої бази, на підставі якої проводиться заміщення депутатів по списках.

При цьому Шаповал, за словами спікера, посилається на зміни до закону про вибори народних депутатів, які набирають силу за 60 днів до дня проведення виборів.

Водночас Мороз висловив думку, що "всі процедури, пов'язані з заміщенням депутатів, мають безперешкодно здійснюватися ЦВК" і "дата набуття чинності закону не означає, що він не діє на даний момент".

"Те, що зміни до закону вступають в силу з настанням виборчого процесу, зовсім не означає, що ним (законом про проведення виборів) має керуватися ЦВК", - зазначив голова ВР.

"Тому посилатися на норми закону щодо проведення виборів сьогодні не можна", - додав він.

При цьому Мороз зазначив, що підготує повторне звернення до ЦВК, "але треба враховувати думку депутатів, які звернулися до Генпрокуратури щодо бездіяльності ЦВК".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування