До Нового року СОТ Україні не світить?

П'ятниця, 26 жовтня 2007, 19:52

Представник України при штаб-квартирі Світової організації торгівлі в Женеві Володимир Балута прогнозує вступ України до цієї організації восени 2008 року.

Про це повідомляють Українські новини із посиланням на департамент комунікацій влади й громадськості секретаріату Кабміну.

Згідно із повідомленням, Україна досягла схвалення робочою групою підсумкового звіту про відповідність українського законодавства стандартам і нормам цієї організації.

Уряд розраховує, що наприкінці листопада цього року на офіційному засіданні робочої групи Україна-СОТ буде затверджено звіт про вступ України до цієї організації, і направлений до секретаріату СОТ.

За прогнозами Балути, у лютому 2008 року повинне відбутися чергове засідання робочої групи зі вступу України до СОТ, після чого має бути підготовлене спеціальне доповнення до звіту, у яке ввійдуть зобов'язання за товарними тарифами, режимами доступу на ринки послуг і ліміту бюджетної підтримки села.

Якщо протягом березня Україна домовиться із СОТ про це доповнення, то через 2 місяці будуть звірені тарифні зобов'язання. Остаточний проект звіту зі вступу України до СОТ, на думку Балути, буде готовий до кінця квітня.

Ще місяць буде потрібно на перевірку підсумкового звіту, ще півмісяця - для підготовки засідання Генеральної ради СОТ.

"У червні 2008 року Україна зможе завершити весь підготовчий процес вступу. І якщо на початку осені рада ратифікує угоду про приєднання України до СОТ, то через 30 днів Україна стане членом Світової організації торгівлі", - сказано в повідомленні.

Як відомо, Кабмін заявив про досягнення з Киргизстаном (останньою країною, з якою Україна повинна погодити протокол) домовленості щодо протоколу про СОТ.

Зі свого боку посол Киргизстану Еркин Мамкулов заявив, що позиція киргизької делегації у рамках переговорів робочої групи зі вступу України до СОТ залишається незмінною.

За його словами, інформація про вирішення питання із боргом України, про який заявляє Киргизстан, не відповідає дійсності.

Раніше усі українські чиновники висловлювали упевненість у тому, що Україна вступить до СОТ до кінця 2007 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування