У ПРЕЗИДЕНТА ПРОПОНУЮТЬ ЛІКВІДУВАТИ КОАЛІЦІЮ

Четвер, 24 квітня 2008, 16:37

Проект Концепції змін до Конституції передбачає відміну положення щодо необхідності формування у Верховній Раді коаліції депутатських фракції.

Відповідний проект, за словами члена БЮТ Миколи Томенка, був фактично розроблений працівниками секретаріату президента і розданий запрошеним на засідання Національної конституційної ради у середу, повідомляє УНІАН.

Так, у новій редакції Конституції пропонується зберегти існуючі засади організації та діяльності парламенту, а запропоновані зміни спрямувати на посилення основ реального парламентаризму.

Концепцією пропонується виключити положення щодо формування, організації, діяльності та припинення діяльності "коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді", адже така коаліція об'єктивно не може мати інституціональний характер і її утворення є питанням суто політичної практики.

3 урахуванням відповідальності саме Верховної Ради за формування складу Кабміну вбачається доцільним передбачити можливість розпуску парламенту президентом після консультацій з головою ВР, прем'єром та головами депутатських фракцій у парламенті.

Водночас рекомендується передбачити обов'язок президента розпустити парламент у разі його неспроможності у визначений Конституцією строк сформувати Кабмін.

Концепція передбачає, що у новій редакції Конституції мають бути окреслені права парламентської меншості, насамперед, щодо здійснення парламентського контролю за діяльністю уряду.

3 метою забезпечення стабільності роботи Кабміну пропонується виключити можливість індивідуальної політичної відповідальності членів уряду перед Верховною Радою за власною ініціативою парламенту.

Крім того, пропонується запровадити інститут інтерпеляції, тобто звернення кількісно визначеної групи народних депутатів до уряду.

У Концепції зазначається, що інтерпеляція є класичною формою парламентського контролю за діяльністю уряду і об'єктивно пов'язана з передбаченою в Конституції колективною політичною відповідальністю Кабміну перед ВР.

Пропонується обмежити депутатську недоторканність вимогою щодо згоди Верховної Ради на затримання і арешт народного депутата до винесення стосовно нього обвинувального вироку суду.

Вбачається доцільним сформулювати застереження, за яким обсяг депутатської недоторканності визначається виключно Конституцією і не може бути розширений законом.

Положеннями нової редакції Конституції має бути передбачено, що повноваження ВР, обраної на позачергових виборах, не можуть бути припинені протягом одного року з дня її обрання, а також в останні шість місяців строку, на який обраний президент.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News