Росія на Грузії показала "небезпечний приклад" іншим?

Середа, 29 жовтня 2008, 12:32

Міністр закордонних справ Грузії Ека Ткешелашвілі запевняє, що постачання зброї з України до Грузії відбувалося відповідно до міжнародного законодавства і є внутрішньою справою цих двох країн.

"Кожна суверенна держава має обов’язок бути розвинутою державою в усіх сферах", - сказала вона в інтерв’ю Радіо "Свобода", перебуваючи у Празі.

"Коли ми прийшли до влади після Революції троянд, ми успадкували державу в руїнах, стару інфраструктуру в усіх аспектах. Тому нам довелося відбудовувати всі ключові сфери держави, включно з військовою", - зазначила Ткешелашвілі.

"І не справа Росії коментувати, які пріоритети повинна мати суверенна держава. Ми завжди дотримувалися міжнародного законодавства в цьому плані, тому це лише внутрішня справа Грузії та України, а не Росії", - наголосила голова МЗС Грузії.

Ткешелашвілі також зазначила, що не дуже вірить в те, що Росія дійсно хоче перевести свій Чорноморський флот із України, "бо Україна і Крим є надто важливими для Росії".

"І є побоювання того, що Росія зараз робитиме усе, аби лиш не допустити, щоб Україна стала частиною західного світу. За інформацією, яка приходить з Криму, це тривожна ситуація", - сказала вона.

"Застосовуються ті самі схеми, що і в Грузії, наприклад, роздача паспортів. Це робиться, щоб мати потім привід для втручання у внутрішні справи країни. Але Росія порушує цим міжнародне право, і тут міжнародне співтовариство має втрутитись", - додала міністр.

Ткешелашвілі зазначила, що, коли починати аналізувати те, що сталося в Грузії, "то зрозуміло, що йдеться не про Південну Осетію та Абхазію, бо Росія мала контроль над цими територіями понад 15 років".

"Йдеться навіть не про Грузію, яку Росія намагається повернути під російську сферу впливу. Росія вважає, що має право на володіння особливою сферою впливу по периметру своїх кордонів на свого роду "задвірки", до яких ніхто не має права встромляти носа. Це дуже небезпечне поняття, особливо, коли ми бачимо, як воно втілюється на практиці", - сказала вона й додала:

"Грузія ніколи не мала проблем із Росією, поки її уряд був повністю корумпованим і лише декларував прозахідну орієнтацію. [...] Коли вихід Грузії з російської сфери впливу став реалістичним, почалися тертя. І це був небезпечний приклад для інших країн, з точки зору Росії".

На думку Ткешелашвілі, ненадання Грузії ПДЧ в НАТО на саміті у Бухаресті у квітні було "помилкою". "І Росія скористалася цією невизначеністю, проте їй не вдалося зачинити двері НАТО для Грузії", - сказала вона, водночас зазначивши, що "існує перебільшення значення ПДЧ, так ніби цей план був би вже самим членством", тоді як "ПДЧ є лише дорожнім планом до членства".

"Ми сподіваємося, що перша оцінка поступу в грудні буде останньою, але якщо цього не станеться, то це не буде кінець світу. Ми знаємо, що Грузія буде членом НАТО і що Росія не зможе вносити тут якісь зміни", - переконана голова МЗС Грузії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News