Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Києві розчаровані відмовою Медведєва

Середа, 19 листопада 2008, 07:19

Київ розчарований відмовою президента Росії Дмитра Медведєва взяти участь у заходах, присвячених 75-м роковинам Голодомору в Україні.

Про це заявив посол України в Росії, перший заступник секретаря РНБО України Костянтин Грищенко в ефірі радіостанції "Ехо Москви", передає Радіо "Свобода".

"Звичайно, розчарування відчувається в Києві. Хотілося б, щоб у цей день ми були разом і разом віддати належну пам’ять мільйонам українців і людям інших національностей, які стали жертвами сталінського терору, від котрого страждали не тільки в Україні, але й в інших регіонах колишнього Радянського Союзу", - сказав Грищенко.

На його думку, якийсь конкретний крок може ускладнити відносини двох країн, оскільки вони і так у дуже складній фазі.

У той же час посол зазначив, що втішає те, що в Росії стали замислюватися, що жертви Голодомору заслуговують не просто на згадку, а на серйозні дослідження і увічнення їхньої пам`яті незалежно від політичної складової.

"Доти, доки цю тему не підняла Україна, про це ніхто не говорив тут (у Росії) та інших пострадянських країнах, а якщо говорили, то побіжно, а мільйони людей заслуговують на те, щоб до них ставилися з повагою", - упевнений посол.

Грищенко наголосив, що голод 1932-1933 років був викликаний політикою тоталітарної влади, та ці події в українців аж ніяк не асоціюються ні з нинішньою Росією, ні з росіянами.

Посол зазначив, що народи України і Росії повинні об`єднатися в пам`яті про жертви голоду, щоб не допустити повторення таких подій у майбутньому: "У цьому весь сенс".

У свою чергу, доктор історичних наук, керівник Центру досліджень геноциду українського народу Василь Марочко в ефірі Радіо Свобода заявив: "Якби Дмитро Медведєв на роковини Голодомору приїхав до Києва, усі б провокаційні питання зникли".

"Кремль не може в собі знайти сил і мужності для того, щоб зробити перший крок. Спочатку треба визнати Голодомор злочином на власній території, і вона б заслужила великого авторитету і підтримки", - сказав Марочко.

При цьому він зазначив: "Росія ніколи нікому за свою історію не платила компенсації [...] Російські політики не висловили співчуття українському народу, вони цього не зробили. Ми маємо моральні претензії до Росії".

"Чому до сьогодні Державна Дума Росії не визнала Голодомор геноцидом на території Росії? Як правонаступниця Радянського Союзу, вона мала виступити з ініціативою першою. Але український народ це хвилює більше", - зауважив Марочко.

Він зазначив, що "у російській історіографії не ведуться підрахунки демографічних втрат, як в Україні, сьогодні вони не досліджують власний Голодомор, а про Голодомор в Україні вони взагалі нічого не знають".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування