Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Спікера засунули на другий план, домовляються про головне

Вівторок, 25 листопада 2008, 10:01

Цього тижня депутати можуть зібратися на позачергове засідання, щоб обрати спікера.

Про це пише газета "24", посилаючись на джерела.

На минулому сесійному тижні депутати не дійшли згоди щодо кандидатури спікера. Причина – відсутність домовленостей по формату майбутньої коаліції.

"Вибори спікера – питання другорядне. Зараз йдуть переговори по створенню більшості в парламенті. Коли вони закінчаться, можна буде говорити і про спікера, і про уряд, і про нормальну роботу парламенту", – заявив виданню регіонал Володимир Рибак.

За його словами, погляди на формат майбутньої коаліції розділилися не тільки в різних політичних сил, але й усередині фракцій. Можливі два варіанти більшості: БЮТ і НУ-НС, а також НУ-НС і Партія регіонів.

Так чи інакше, без підтримки комуністів і литвинівців результативного голосування жоден з описаних форматів коаліції не забезпечить.

Пропрем'єрська і пропрезидентська частина НУ-НС навряд чи будуть приймати рішення в унісон, у яку би коаліцію цей блок не вступив. Однак це вже буде і необов'язково, якщо ситуативно коаліціантів буде підтримувати хтось із опозиції.

"Широка коаліція може бути де-факто, необов'язково її офіційно оформляти", – підтверджує варіант такого сценарію нунсівець Юрій Кармазін. На його думку, неофіційним партнерам можуть запропонувати і міністерські посади, що звільняться після ротацій у Кабміні.

"Прем'єр залишиться в будь-якому випадку. А от деякі міністри можуть піти через те, що не вміють грати в команді", – заявив Кармазін.

Запасним варіантом залишаються перевибори, на які сподіваються ті політичні гравці, чиї інтереси не будуть враховані при створенні нової більшості.

"Ми не були прихильниками виборів. Але сьогодні українська влада цілком деградувала. Очевидно, потрібно проводити нові вибори", – вважає депутат від ПР Борис Колесников.

Як відомо, перший віце-спікер Олександр Лавринович не виключає створення у Верховній Раді тимчасової більшості без коаліції. Тим часом у ЄЦ вважають, що спікера оберуть до кінця року. БЮТ пропонує цивільну більшість зі збереженням Тимошенко на посаді прем’єра.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:10
Bloomberg: Макрон лобіює заміну фон дер Ляєн на посаді голови Єврокомісії
00:00
гімнастикаВерняєв став срібним призером чемпіонату Європи
23:51
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку - Міноборони
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
Усі новини...