Балога думає, що Тимошенко створила "тугий клубок із обману, цинізму і зрад"

Четвер, 27 листопада 2008, 10:59

Глава секретаріату президента Віктор Балога вважає, що Юлія Тимошенко намагається запобігти ініціативам щодо розгляду у парламенті питання про відповідальність Кабміну.

Про це сказано у заяві Балоги у відповідь на звернення Тимошенко до президента Віктора Ющенка, НУ-НС і Блоку Литвина про відновлення коаліції.

"Жодна нова коаліція не зможе приховати кричущу непрофесійність нинішнього уряду, зокрема, його економічного блоку. Зараз Верховній Раді потрібно шукати такі політичні рішення, які дозволять приймати і, головне, ефективно втілювати швидкі антикризові заходи", - вважає він.

"Однак чергові політичні маніпуляції та авантюризм БЮТ можуть ускладнити пошук таких рішень. Сподіваюся, що у парламенті є достатньо досвідчених політиків, які здатні відрізнити кон'юнктурні інтереси від національних", - додав Балога.

Він також заявив, що Тимошенко не має жодних підстав "і морального права" висувати будь-які вимоги ні Ющенку, ні НУ-НС щодо відновлення демократичної більшості.

"Ультимативні висловлювання людини, яка зробила все для розпаду коаліції, є безпідставними, вкрай нещирими та фальшивими", - вважає він.

Балога нагадав, що "саме політична сила на чолі з Тимошенко уклала союз із Партією регіонів і комуністами, провівши низку спільних голосувань у парламенті з метою неконституційного перерозподілу влади".

"Цей крок остаточно поховав віру в те, що коаліція БЮТ і НУНС базується на єдиній ідеологічній основі та відповідальності за передвиборчі обіцянки", - сказав він.

На думку Балоги, саме "біло-сердечні" всіляко посилювали внутрішні протиріччя всередині блоку НУНС, щедро роздаючи великим вождям малих партій обіцянки й преференції".

"Такі деструктивні зусилля призвели до того, що за відновлення демократичної коаліції у колишньому вигляді сьогодні, в умовах фінансової кризи, ніхто не дасть і ламаного шеляга", - сказав він.

Балога також висловив "обґрунтовані сумніви" щодо спроможності БЮТ взагалі вести переговори щодо участі в інших форматах більшості, назвавши цей блок "недоговірноздатним".

Зокрема, він вказав на відсутність в арсеналі цієї політичної сили "якихось гарантійних інструментів, які давали б потенційним партнерам достатню впевненість у непорушності досягнутих домовленостей".

"Зовсім недавно на очах всієї країни Тимошенко показала, що її обіцянки і навіть її підпис мають нульову вартість, адже вона не пішла у відставку після розпаду більшості, хоча того однозначно вимагав її автограф під коаліційною угодою. Тим політичним силам, які необачно погодяться на альянс із БЮТ, треба міцно замислитися, оскільки, як виявилося, ніщо в світі не завадить Тимошенко легко відмовитися від взятих зобов'язань. Треба пам'ятати, що еволюція БЮТ - це тугий клубок із обману, цинізму і зрад", - заявив Балога.

Глава секретаріату також вважає, що "ультиматум про відновлення коаліції демократичних сил прем'єр адресувала не президенту і не НУНС".

"Вона, насамперед, посилала сигнали Партії регіонів і блоку Литвина, намагаючись продемонструвати їм свою рішучість взяти лідерство у формуванні нової парламентської більшості. Однак очевидним є намір Тимошенко лише продовжити своє перебування на прем'єрській посаді, одночасно розмивши відповідальність за кризові процеси в економіці", - вважає він.

"Прем'єр явно хоче загребти жар чужими руками: утворивши неокоаліцію, вона зберігає під собою головне крісло в урядовому будинку (розмінявши кілька пішаків-міністрів, які не мають для неї великої цінності) і одночасно запрошує Віктора Януковича і Володимира Литвина в свою компанію як співвинних у економічному і фінансовому провалі. Однак треба чітко усвідомлювати, що коаліція, заснована не на принципах, а на посадах, не дієздатна апріорі", - додав він.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування