Для перегляду рішення, що привело Ющенка до президентства, є підстави?

П'ятниця, 26 грудня 2008, 13:09

Заступник генерального прокурора, член Вищої ради юстиції Ренат Кузьмін вважає, що для перегляду рішення про проведення третього туру виборів президента 2004 року є юридичні підстави і можливість.

"Юридичні підстави для цього є і можливість така – теж", - сказав він в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна".

"Сьогодні чутно заклики скасувати третій тур президентських виборів, і юридична модель для цього реально існує", - зазначив Кузьмін.

Про це він сказав, заявивши, що "сьогодні судова влада цілковито узурпована головою Верховного Суду Василем Онопенком", який, за твердженням Кузьміна, є "провідником волі" Блоку Юлії Тимошенко.

"Бютівець" Онопенко має всю повноту влади в судовій системі. Верховний суд може скасувати рішення будь-якого суду – від районного до апеляційного. Крім того, Онопенко реально впливає на з'їзд суддів, він же впливає на Раду суддів, яка незаконно, з перевищенням повноважень, присвоїла собі функцію призначення суддів на адміністративні посади. Будучи представником БЮТ, Василь Онопенко є провідником волі цієї політичної сили, як би це не приховувалось", - сказав Кузьмін.

За його словами, сьогодні "ми маємо ситуацію, коли будь-який суддя, наділений недоторканністю, може винести будь-яке незаконне рішення".

Кузьмін також зазначив, що "секретаріат президента, як і інші політичні сили, може, звісно, намагається впливати на суддів, але за правильної позиції і наявності в судді совісті ці спроби ні до чого не призведуть".

"Однак зараз у нас зовсім інша ситуація", - сказав він, зазначивши, що навіть на чесного суддю "завжди найдеться апеляційний чи Верховний Суд, який може з цим рішенням зробити усе, що заманеться".

"Можна ж багато говорити на тему третього туру президентських виборів (2004 року) – адже є закон і є рішення суду, яке вже виконане. Якщо міркувати, спираючи на закон, то це буде одна бесіда, а ось із позиції необхідності виконання рішення суду – інша", - підкреслив заступник генпрокурора.

Він також відзначив, що будь-який суд зараз може "скасувати загальнонаціональні вибори в країні чи призначити їх". Через подачу позову про те, що міністр оборони і начальник Генштабу незаконно призначені на посади, за його словами, можна в результаті юридичних маніпуляцій "обезглавити" Міністерство оборони.

"Так само можна вчинити і з президентом країни, і з прем'єром, і з генеральним прокурором – подати позов про те, що вони призначені неправильно, не так обиралися, призупинити їхні повноваження", - додав заступник генпрокурора.

За його словами, "якщо завтра в країні будуть вибори президента чи Верховної Ради, чи ще які-небудь вибори, то рішенням (будь-якого) суду ми одержимо і президента, і більшість у Верховній Раді".

"Якщо ми сьогодні не зупинимо процес узурпації судової влади, у країні буде диктатура, і вона буде такою жорсткою, що розповіді про Брежнєва і часи застою покажуться нам дитячим белькотанням на галявині", - упевнений Кузьмін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування