Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" узяв спостерігачів у свідки, що Україна "заблокувала транзит"

Середа, 14 січня 2009, 08:30

Звіти міжнародних спостерігачів підтверджують, що Україна заблокувала транзит російського газу, заявляє російський "Газпром".

У його повідомленні відзначається, що спостерігачі міжнародної комісії з моніторингу в Києві Юліус Скач (SPP a.s.), Сергій Базалеєв (Газпром експорт), Петер Жахорскі (Estrim), Алайн Росіньоль (Gaz de France Suez), Роберто Мерло (ЄС), підписали Погодинний звіт по ГВС (форма №1).

За твердженням "Газпрому", цей звіт "свідчить про відсутність прокачки російського газу по транзитних газопроводах України в напрямку Європи, у той час як на газовимірювальній станції "Суджа" Курської області спостерігачі фіксують тиск на вході в ГТС України 70 атмосфер".

"Аналогічний Погодинний звіт (форма №1А), який також підтверджує відсутність прокачування газу в західному напрямку, був підписаний спостерігачами міжнародної комісії з моніторингу Йоганом Хаумером (OMV) і Олегом Антоновим ("Газпром експорт") на ГВС "Ужгород", - додає "Газпром".

Як відомо, раніше "Нафтогаз" спростував заяву "Газпрому" про наявність заявки на транзит газу через газовимірювальну станцію "Ужгород".

Як сказав офіційний представник "Нафтогазу" Валентин Землянський, заявка подавалася тільки в напрямку ГВС "Орлівка" через ГВС "Суджа-1400".

Він зазначив, що після подачі "Газпромом" заявки на подачу 76 млн куб. м газу в напрямку ГВС "Орлівка", НАК поінформував російську компанію про неможливість реалізувати такий обсяг газу через ГВС "Суджа-1400" і запропонував подати його через ГВС "Писарівка" і ГВС "Валуйки". Однак "Газпром" відмовився.

Між тим, європейські експерти, які отримли доступ у диспетчерські зали "Газпрому" й "Нафтогазу" у вівторок, лише констатували, що газ по трубопроводах, які спостерігаються ними, не йде з Росії на Захід, хоча "немає жодних підстав стверджувати, нібито газ у Євросоюз неможливо поставити".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: