Костенко претендує на місце Мартиненка. І не тільки

Вівторок, 20 січня 2009, 12:43

Українська народна партія, лідером якої є депутат "НУ-НС" Юрій Костенко, претендує на низку посад у Верховній Раді та Кабінеті міністрів.

Одне з кадрових рішень уже затверджено – у лютому, у перші дні нової сесії парламенту, Костенко має бути призначений головою комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

"Рішення про призначення Костенко ухвалене на 100%", - заявило газеті "Комерсант-Україна" джерело у фракції.

Костенко підтвердив, що можливість призначення його керівником комітету, який раніше очолював Микола Мартиненко, обраний головою фракції, розглядається.

"Посада голови комітету з ПЕК – квота НУНС, отже саме вони мають визначати кандидата. І якщо є політичне рішення про його затвердження – очевидно, він буде затверджений", - сказав заступник голови комітету з ПЕК Михайло Волинець (БЮТ).

Професійна придатність Костенка для роботи на цій посаді також не викликає питань у його колег, оскільки лідер УНП є членом комітету з ПЕК.

"Мені відомо, що після формування коаліції кулуарно обговорювалася навіть можливість призначення Юрія Івановича (Костенка) віце-прем'єром із питань паливно-енергетичного комплексу", - зазначив Волинець.

Відповідно до закону про комітети ВР, голова комітету має бути затверджений на засіданні парламенту 226 голосами. "Як у випадку мого призначення, так і при ухваленні інших кадрових рішень нам необхідно буде заручатися підтримкою людей, які не входять до складу коаліції. Зараз ми проводимо з ними переговори", - сказав Костенко.

У парламенті упевнені, що призначення Костенка стане компенсацією підтримки коаліції депутатами від УНП. Між тим, джерела газети відзначають, що кадрові претензії УНП не обмежуються призначенням Костенка.

"Не секрет, що на початку лютого відбудеться ротація низки міністрів. Зараз обговорюється можливість призначення одного з депутатів від Української народної партії на міністерську посаду. У цьому випадку він замінить людину, яка працює в уряді за квотою БЮТ. Але тут є труднощі, і це рішення остаточно ще не затверджене", - уточнив один зі співрозмовників видання.

У той же час, депутатів турбує той факт, що у випадку переходу одного з представників "НУ-НС" у виконавчу владу в парламент потрапить наступний за списком кандидат у депутати – голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук, якого вважають близьким до "Єдиного центру".

"Він – людина Балоги і не піде в коаліцію. А в нас зараз кожен голос на рахунку", - заявив один із депутатів, який побажав залишитися неназваним.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування