Україна буде платити за газ більше за всіх в Європі?

Середа, 21 січня 2009, 09:12

Тільки одна країна в Європі - Румунія має сьогодні більш високу ціну на російський природний газ, ніж Україна, а з урахуванням більш короткого транспортного плеча, ця ціна є максимально високою в Європі.

Таку думку висловив керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У першому кварталі тільки Румунія має ціну $ 470 за 1000 куб. м, а всі інші країни - нижчу. Україна без урахування знижки, якої не буде 9 з 10 років дії контракту, має базову ціну $450, але ж навіть за заниженим на сьогодні тарифом ціна на транзит газу на російському кордоні повинна бути нижче на $25, ніж у Румунії", - сказав він.

На думку Бородіна, якщо взяти в якості базової ціну для Німеччини близько $450, формула розрахунку якої, судячи за наявними даними, близька до формули ціни на газ для України, то від неї потрібно було б відняти витрати на транспортування $50-80.

"Тому з урахуванням 20% знижки ціна повинна скласти $320, а не $360", - підкреслив експерт.

Він зазначив, що представник "Газпрому" у вівторок спрогнозував середньорічну ціну газу для Європи в 2008 році в $280, тому озвучена прем'єром Юлією Тимошенко ціна в $228,8 означає лише видиму знижку в кілька доларів.

Бородін нагадав, що реальна ціна повинна була становити близько $195 на 2009 рік, додавши, що представники секретаріату президента називали саме такі цінові параметри.

Водночас він підкреслив, що мова йшла про паралельне збільшення ціни на транзит, тоді як насправді цього не сталося і ставка транзиту збережена на рівні $1,7 за транспортування 1000 куб. м на 100 км.

"Таким чином, тільки в частині цінових параметрів підписаних угод більш жорсткої поразки Україна не знала ніколи. Навіть якщо порівнювати з газовою війною 2006 року, коли уряд Юрія Єханурова в результаті пішов у відставку, ціну на газ було підвищено з $65 до $95, тоді як ставка транзиту - з $1,09 до $1,6", - підкреслив керівник Центру енергетичних досліджень.

Він нагадав, що такі умови будуть діяти протягом 10 років.

Серед інших проблемних питань підписаних угод Бородін також назвав питання ціноутворення на транзит з 2010 року, яке досі не зрозуміле.

Експерт також звернув увагу, що Україна законтрактувала на 2009 рік лише 40 млрд куб. м, що значно менше, ніж у попередні роки.

"Значить, з газового балансу України виключено від 9 до 15 млрд куб. м, які буде самостійно експортувати "Газпром", або, що більш імовірно, нова експортна компанія, про що раніше заявляв екс-міністр палива та енергетики Юрій Бойко", - сказав Бородін.

Він також вказав на повідомлення російської сторони, що контракт передбачає збільшення частки компанії "Газпром збут Україна", дочки "Газпрому", на українському ринку до 25% від обсягу імпортованого газу, що складає близько 10 млрд куб. м на рік.

"Що привело до настільки різкого збільшення частки, якщо уряд проголосив консолідацію газового ринку під контролем "Нафтогаз України" з метою порятунку від фінансового колапсу? Поки відповіді немає", - сказав Бородін.

Підсумовуючи загальне враження від підписаних документів, повна інформація про які досі відсутня, експерт висловив думку, що Тимошенко погодилася на такі умови під тиском.

"Важко придумати якісь обіцянки російської сторони, під які можна було б піти на такі невигідні умови. Думаю, мова йшла про тиск на українського прем'єра", - сказав Бородін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News