Російський дипломат: слова Черномирдіна "правильні", а Огризко - "некоректний"

Середа, 18 лютого 2009, 12:30

Радник посла РФ в Україні Валентин Сергєєв вважає, що українському МЗСу хтось підказав діяти жорстко у відношенні російського посла Віктора Черномирдіна.

"Вислови Черномирдіна, цілковито правильні і політично вивірені, не сподобалися не стільки українській стороні, скільки комусь іншому", - сказав він в ефірі радіостанції "Ехо Москви".

"У мене склалося враження, що багато зі сказаного йому в Міністерстві закордонних справ (України), сказано з чужого голосу", - додав Сергєєв, повідомляє "Інтерфакс".

За словами дипломата, "заява МЗС України з приводу Черномирдіна є дещо дивною за змістом, вмістом і навіть за формою".

"Якщо один дипломат досить докладно цитує іншому дипломату положення Віденської конвенції, це, щонайменше, некоректно, приблизно так само, як якби один математик цитував іншому математику таблицю множення", - вважає Сергєєв.

На його думку, "усе, що за останній час у різних засобах масової інформації сказано Черномирдіним, досить розумно, політично точно за змістом, і нічого образливого там не існує".

"Мені здається, що до цього треба поставитись і Росії, і нам усім дуже спокійно. Крім словесного ажіотажу, усе це нічим іншим просто скінчитися не може", - вважає радник посла Росії в Україні.

Як відомо, міністр закордонних справ України Володимир Огризко на зустрічі з послом Росії у вівторок попередив Черномирдіна, що його можуть оголосити персоною нон грата в Україні через "недружні і вкрай недипломатичні оцінки, коментарі й вислови на адресу України та її керівництва" з боку посла РФ.

Огризко зазначив, що "такі дії Черномирдіна суперечать положенням Віденської конвенції про дипломатичні відносини, є грубим порушенням норм дипломатичної етики й міжнародного права та несумісні зі статусом керівника дипломатичного представництва у країні перебування".

Імовірно, таке попередження Черномирдін отримав через недавнє інтерв'ю газеті "Комсомольська правда в Україні", у якому посол Росії досить різко охарактеризував українських політиків, зокрема заявивши, що президент Віктор Ющенко і прем'єр Юлія Тимошенко "собачаться між собою, криють один одного".

Він також недипломатично і фамільярно відгукнувся особисто про Ющенка: "На вигляд же нібито нормальний мужик [...] Він такого складу – малює, черепки збирає. Може довкола якогось пенька години три ходити, розглядати його, фантазувати. Удома він там такого поназбирав – млини, жорна! Вітряків у Києві понаставляв".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування