Ющенко не хотів виганяти Черномирдіна

П'ятниця, 13 березня 2009, 10:51

Майбутній міністр закордонних справ буде представником дипломатичного корпуса.

Про це заявив в інтерв'ю "Комерсант-Україна" голова секретаріату президента Віктор Балога.

"Президент особисто ухвалює рішення, кого подати для затвердження Верховною Радою на цю посаду. Я поки не знаю, на якій кандидатурі він зупинився. Серед кандидатів є і чинні посли, але не тільки вони. Можу сказати, що Віктор Ющенко розглядає тільки кандидатури представників дипломатичного корпусу", - заявив Балога.

Коментуючи діяльність зовнішньополітичного відомства, глава секретаріату президента висловив жаль, що Віктор Ющенко і Дмитро Медведєв жодного разу не зустрічалися.

"Якщо в двох сторін немає бажання домовлятися, це дуже погано. Ми сусіди, і нам потрібно форсувати розвиток взаємин. Потрібно, щоб міністри закордонних справ Росії й України шукали можливості їх поліпшити, а не намагалися зірвати. І я думаю, що охолодження відносин, яке спостерігалося останнім часом, незабаром піде в минуле", - сказав він .

"Я ціную пана Огризка за його професіоналізм. Але при ньому зовнішньополітичні відомства наших держав не змогли досягти взаєморозуміння, і це залишається на совісті як нашого міністра, так і російського міністра закордонних справ (Сергій Лавров). Я не буду оцінювати, хто був більше правий, а хто винуватий у цій ситуації. Я хочу, щоб ми почали з чистого аркуша", - додав Балога.

При цьому Балога заперечує, що ініціатива про можливе оголошення посла Віктора Черномирдіна персоною нон грата виходила від президента.

"Ні, це саме була особиста ініціатива Огризка. Це не було ідеєю президента або його секретаріату. Я особисто довідався про це ввечері з випуску новин і був здивований, навіщо нам потрібна така конфронтація", - відзначив він.

На питання, чи залишиться Володимир Огризко після звільнення працювати в МЗС, Балога сказав, що президент разом з Огризком "найближчим часом ухвалить рішення, на якій посаді він буде найбільш корисний главі держави".

Як відомо, Огризко був звільнений Радою 3 березня. У листі президентові він попросив не призначати його більше на цю посаду при прем'єрі Тимошенко. За інформацією ЗМІ, можливим кандидатом на посаду міністра іноземних справа є посол України в Росії Костянтин Грищенко.

На минулому тижні нібито один із заступників глави секретаріату їздив у Москву домовлятися про зустріч Ющенка і Медведєва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування