Слідчий ГПУ "створював враження" причетності Жванії до отруєння Ющенка

П'ятниця, 20 березня 2009, 13:40

Член слідчої групи Генпрокуратури з розслідування отруєння Віктора Ющенка Олексій Донський заявив, що свідомо "створював враження" причетності Давида Жванії до цього отруєння.

Про це він заявив під присягою, даючи свідчення у Печерському райсуді Києва при розгляді позову про захист честі та гідності депутата Жванії в четвер, пише газета "Комерсант-Україна".

Приводом для звернення Жванії до суду послужила заява заступника глави секретаріату президента Ігоря Пукшина, зроблена ним 23 липня 2008 року. Тоді Пукшин заявив, що Жванія є одним із головних організаторів вечері, на якій, як вважають, був отруєний Ющенко. "Жванія прямо чи опосередковано допоміг кандидату в президенти відвечеряти отрутою", - заявив чиновник.

Останні події

23 липня минулого року Жванія був викликаний у ГПУ на допит у справі про отруєння Ющенка, але пішов із Генпрокуратури, не давши свідчень. Після цього Донський заявив журналістам, що Жванія дав слідству додаткові підстави вважати, що або він обізнаний про подробиці отруєння і чогось чи когось боїться, або його дії свідчать про причетність до даного злочину.

"Я не можу назвати мотиви його дій, але з досвіду своєї роботи знаю, у яких випадках свідки так поводяться", - сказав тоді слідчий.

На засіданні Печерського райсуду Києва 19 березня цього року Донський заявив:

"Я особисто свідомо робив так, щоб кожна людина зрозуміла те, що зрозумів Ігор Пукшин: Жванія прямо чи опосередковано причетний до цього злочину. Я ставив за мету створити таке враження".

У ході судового засідання Донський повторив цю тезу ще кілька разів, пояснивши, що висновку про причетність депутата до отруєння слідчі дійшли на підставі того, що Жванія робив активні дії, щоб забезпечити присутність Ющенка 5 вересня 2004 року на вечері на дачі колишнього першого заступника голови СБУ Володимира Сацюка, де вірогідно він і був отруєний.

Разом із тим слідчий зазначив, що підозрюваних у справі поки немає – є лише особи, чия можлива причетність до здійснення злочину перевіряється.

На запитання представника Жванії Ігоря Фоміна, чи припускає слідчий, що стан Ющенка міг погіршитися не після вечері в Сацюка, а після обіду в той же день, Донський сказав:

"У слідства є докази того, що отруєння безпосередньо пов'язане з вечерею. Але сукупність доказів не є достатньою, щоб стверджувати це категорично".

Представники Жванії повідомили, що будуть радитися з довірителем і розглядати питання про залучення ГПУ в якості співвідповідача, адже "слідчий зараз особисто заявив, що діяв з метою поширення інформації".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування