Якщо Тимошенко переконає Путіна, "Газпром" відмовиться від санкцій до "Нафтогазу"?

Четвер, 16 квітня 2009, 10:48

Позиція "Газпрому" щодо штрафів та інших санкцій до "Нафтогазу України" буде залежати від підсумків переговорів прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко і прем'єра Росії Володимира Путіна, які мають відбутися наприкінці квітня.

Про це повідомило газеті "Комерсант-Україна" джерело в російському уряді.

"Якщо Юлія Тимошенко переконає Москву в тому, що брюссельська декларація не завдасть збитку Росії і не зруйнує чинну схему постачань російського газу до Євросоюзу, відносини між компаніями перейдуть у мирне русло", - каже джерело, ознайомлене з ситуацією.

Як відомо, раніше уповноважений президента України з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський повідомив, що ВАТ "Газпром" проінформувало НАК "Нафтогаз України" про факт порушення контракту на постачання газу і можливі великі штрафні санкції.

Він пояснив, що в поточному контракті сторін штрафні санкції передбачені, але не вводяться автоматично, а "можуть наступити тільки після відповідного судового розгляду і наступного за ним судового рішення".

У "Газпромі" зазначають, що залишають за собою "право вимагати оплату штрафу", але запевняють, що зараз штрафи не виставлені.

Джерела газети в "Нафтогазі" та "Газпромі" уточнили, що юридично повідомлення українській стороні вислано, але за бухгалтерськими звітами вимога не пред'явлена.

У I кварталі "Нафтогаз" купив удвічі менше газу, ніж визначено контрактом – 2,5 млрд кубометрів замість 5 млрд кубометрів. Документ передбачає принцип take or pay, коли споживач зобов'язаний вибрати не менше 80% від обсягу, зазначеного в контракті. У протилежному випадку різниця між реальним і мінімально оговореним обсягом (у цій ситуації 30%) має бути компенсована споживачем.

Виходячи з вартості газу для України в I кварталі в $360 за тис. кубометрів, за 3 місяці доплата повинна скласти $540 млн. За рік, виходячи з середньої ціни в $228 за тис. кубометрів, при збереженні 50%-го добору претензії можуть досягти $2,7 млрд.

На думку партнера юридичної компанії Astapov Lawyers Ігоря Черезова, ознайомленого з договором "Нафтогазу" та "Газпрому", у випадку судового розгляду шанси "Газпрому" на компенсацію дуже високі: "Договір прямо приписує таку норму, і якщо "Нафтогаз" не доведе, що йому не дозволили закупити газ форс-мажорні обставини, він програє".

Річні штрафи "Нафтогазу" можуть перевищити обіцяні Євросоюзом кредити на модернізацію газотранспортної системи України, про які говориться в підписаній 23 березня так званій брюссельській декларації. Саме цей документ, який виключив Росію з процесу модернізації ГТС, загострив газові відносини сторін.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:58
У Калузькій області Росії безпілотник пошкодив енергетичну інфраструктуру
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
Усі новини...