Росія хоче прописати, що діяти без урахування її інтересів не можна

Вівторок, 21 квітня 2009, 11:07

Новий базовий документ з енергетичної співпраці, який пропонує Росія як каркас міжнародних енергетичних відносин замість Енергетичної хартії 1991 року, визначає додаткову відповідальність країн-транзитерів.

Цей документ був переданий у понеділок уряду Фінляндії й найближчими днями буде відправлений членам "двадцятки", СНД, а також всім активним гравцям енергоринку, заявив під час візиту до Фінляндії президент Росії Дмитро Медведєв.

Як пояснив "Ведомостям" помічник президента Аркадій Дворкович, новизна документу – в розширенні списку енергоресурсів: це тепер не тільки нафта й газ, але і ядерне паливо, електроенергія та вугілля.

Росія також пропонує розширити список країн і включити до нього провідних енергогравців, у тому числі США, Канаду, Китай, Індію та Норвегію.

До нововведень також належить "заохочення обміну активами", розповів чиновник одного з міністерств, ознайомлений з документом.

Але особливо важливим для Росії пунктом нового документа є правила вирішення конфліктних ситуацій і додаткова відповідальність країн-транзитерів. Цей пункт актуальний після січневого газового конфлікту з Україною і підписання декларації між Україною та ЄС про модернізацію газотранспортної системи України, до якої не була включена Росія, зазначає видання.

В угоді про транзит Росія пропонує детально прописати всю процедуру вирішення спорів, пояснює Дворкович: потрібна довгострокова стабільність постачань, що не дає можливості односторонніх дій, які не враховують інтересів партнерів.

В іншому, за словами чиновника, документ є описанням цілей і принципів – ключові пункти повторюють енергохартію: недискримінаційний доступ до ринків інших країн, транспарентність, захист інвестицій, технічна безпека, енергоефективність, науково-технічна співпраця.

Юридична конструкція пропонованого Росією документа поки не зрозуміла. Форму ще потрібно обговорювати, пояснює Дворкович. Хартія буде найближчим часом обговорюватися на декількох великих міжнародних форумах, пояснює він.

"Якби Росія ратифікувала енергохартію (як планувалося зробити в 1997 році), ми були б обмежені деякими зобов'язаннями по ядерних матеріалах, а наші партнери не були б обмежені", - зазначив Дворкович.

Нова угода дозволить створити "міцну основу для більш вигідного комерційного партнерства в енергосфері без будь-яких політичних умов", сказав він.

У нинішній хартії немає ефективного механізму санкцій, здатних змусити замилитися будь-яку державу, яка захотіла зупинити транзит російського газу, зазначає віце-спікер Держдуми РФ Валерій Язєв.

Експерти сумніваються в перспективах ухвалення російського варіанту енергохартії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування