На Банковій придумали ще один референдум?

Четвер, 23 квітня 2009, 07:53

Політолог Вадим Карасьов вважає, що у випадку внесення БЮТ і Партією регіонів змін до Конституції у частині обрання президента у Верховній Раді, голова держави може ініціювати референдум з цього питання.

Про це він сказав у середу в ефірі 5 каналу.

"Якщо БЮТ і Партія регіонів підуть на таку закулісну змову, то у президента може відкритися поле для маневру - це може бути референдум: як обирати президента - всенародно, чи у парламенті", - заявив експерт.

Карасьов вважає, що "люди підтримають обрання президента всенародно". На його думку, такий сценарій "менш реальний, аніж реальний".

"Такий сюжет (обрання президента парламентом) є певною мірою небезпечний і для тих, хто є його авторами", - вважає він.

"У Януковича є можливість виграти президентські вибори у загальнонаціональному форматі з сильним президентським мандатом. Юлія Тимошенко сумнівається у своїх президентських можливостях, і тому вона хоче лишитися прем’єром і владу потім сконцентрувати у прем’єрстві", - сказав політолог.

"Є такий певний сценарій у деяких країн: створити такий тандем влади і в середині цього тандему - протиріччя", - зазначив Карасьов.

Коментуючи можливість створення широкої коаліції у парламенті, експерт заявив, що "вірогідність така є, але вона не стопроцентна".

Також він вважає, що Конституційний суд, скоріше за все, "відмінить дату президентських виборів 25 жовтня".

Крім того, відповідаючи на питання, чи можуть політичні сили Арсенія Яценюка та партія Єдиний центр увійти до складу блоку Віктора Ющенка, Карасьов зазначив: "Якщо говорити про Яценюка то навряд. Він є кандидатом у президенти, він про це говорив, так і Віктор Ющенко є кандидатом в президенти, і це вже роз’єднує".

"Що стосується ЄЦ – це може бути, за певних умов, прагматичне, більш центристське крило блоку Ющенка. Але це не факт", - сказав він.

"До речі ЄЦ – це теж може бути самостійний похід на вибори, який може бути, за певних умов, результативний", - вважає експерт.

Коментуючи можливість видання президентом указу про розпуск парламенту, Карасьов наголосив, що Ющенко вже підписав указ про розпуск Верховної Ради восени минулого року, дію якого було призупинено.

"Якщо КС вирішить, що потрібні або нова коаліція, або дострокові вибори, то тоді може бути проставлена нова дата і відновлений указ президента про розпуск", - вважає він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування