Україна вимагає від Румунії звіту про забруднення Тиси

Четвер, 23 квітня 2009, 10:22

Україна вимагає від Румунії докладної інформації щодо забруднення річки Тиса важкими металами внаслідок прориву напірного трубопроводу на станції очистки шламових вод.

Відповідний запит скеровано Румунії та Єврокомісії.

Подальші дії України, пов’язані з забрудненням річки Тиса, вочевидь, залежатимуть від реакції Румунії на вимоги, викладені у ноті, що її надіслано румунській стороні Міністерством закордонних справ України.

Як повідомив "Німецькій хвилі" речник МЗС України Василь Кирилич, відповідну ноту українське дипломатичне відомство скерувало Румунії наприкінці минулого тижня – незабаром після аварії 16 квітня.

"Надіслали ноту, офіційну ноту МЗС Румунії і зажадали негайно поінформувати про ситуацію, яка склалася у зв’язку з викидами, і про вжиті заходи румунською стороною про недопущення подібних випадків", - сказав він.

Що ж стосується ймовірності звернення України до Міжнародного суду з наміром домогтися відшкодування Румунією екологічних збитків, завданих Україні, як пропонує голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко, то поки що українська сторона лише поінформувала про цей випадок Європейську комісію.

Нині Україна очікує відповіді Єврокомісії на своє звернення.

А тим часом представники окремих органів влади в Україні нагадують, що подібні випадки трапляються не вперше.

Зокрема, Гриценко на прес-конференції у Кіровограді в середу наголосив:

"До наших річок щороку потрапляють шкідливі речовини. І Румунія жодного разу не компенсувала збитки, які наносила нам. Такого більше допускати не можна".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...