Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Заступника голови українців Росії не пустили у Москву через бібліотеку?

П'ятниця, 15 травня 2009, 08:10

Перший заступник голови Об’єднання українців Росії, громадянин України Юрій Кононенко пов’язує своє оголошення персоною нон-ґрата у Росії з подіями навколо української бібліотеки у Москві, співробітником якої він був.

Про це він сказав в ефірі 5 каналу.

Кононенко розповів, що його не пустили до Росії під час прикордонного контролю у поїзді на станції Брянськ.

"Під час прикордонного контролю працівниця прикордонної служби РФ взяла паспорт, звірила з книгою, яку вони мають, і оголосила, що мені заборонено в’їзд", - сказав він.

Кононенко зазначив, що він їхав до Москви на ювілей батька, який проживає у столиці Росії. Також у Москві мешкають дружина і донька Кононенка.

Говорячи про причини такого рішення, він заявив: "Оскільки я не вчиняв ніяких кримінальних дій або адміністративних вчинків, не порушував правила реєстрації в Росії, не маю ніяких невиконаних зобов’язань перед країною, і не робив ніяких публічних заяв, то я пов’язую це з подіями, які відбулися два роки навколо української бібліотеки у Москві".

"Починаючи з кінця 2006 року, і особливо це 2007 рік, бібліотека була розгромлена. Вона була розгромлена не невідомими особами, а це був реалізований план", - вважає Кононенко.

"Я не хочу сказати, що це зроблено владою, але план полягав у тому, щоб усіх людей, які творили її 20 років, у тому числі мене, усунути, тобто звільнити, а зараз там переважно працюють люди, які не знають української мови", - розповів він.

Кононенко вважає, що "це відображає сучасний стан російської еліти по відношенню до України та української культури".

Він додав, що після інцидентів з бібліотекою ніяких офіційних пояснень надано не було, "а неофіційні були такі, що погано, що дуже багато книжок про УПА"

Як відомо, раніше регіональна громадська організація "Українці Москви" заявляла про знищення унікального газетного фонду Бібліотеки української літератури у Москві.

Також представники організації, читачі і співробітники бібліотеки просили президента Росії звернути увагу на складну ситуацію, що склалася навколо установи і в ній безпосередньо.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування