Людей Балоги "виживають" із СБУ?

П'ятниця, 22 травня 2009, 12:29

Людей екс-глави секретаріату президента Віктора Балоги "виживають" зі Служби безпеки України.

Про це пише журнал "Фокус", відзначаючи, що виживати їх почали задовго до відставки Балоги із секретаріату президента.

Зокрема, це стосується заступника глави СБУ, керівника управління з питань корупції вищих посадових осіб держави (управління "К") Тиберія Дурдинця, який вважався ставлеником Балоги, а з 19 травня оголошений у міжнародний розшук.

Чутки про те, що під Дурдинцем захиталося крісло, поповзли по відомству ще на початку весни: то його нібито не пустили на роботу, то підготували черговий указ про звільнення. Близько 2,5 місяців назад занепокоєння поширилося по управлінню "К".

"У курилці співробітники розповідали, що в них починаються чистки, всі боялися. У результаті простих, звісно, не зачепили, однак прибрали все керівництво, аж до начальників відділів", - розповів один зі слідчих СБУ.

За словами ще одного джерела, усі ці процеси відбувалися з відома глави СБУ Валентина Наливайченка: "Очищення головкому "К" від людей Балоги було одним із пунктів угоди між Наливайченком і БЮТ про його призначення".

"Зараз діяльність обезголовленого після втечі Дурдинця управління "К" фактично контролює Андрій Кожем’якін (депутат від БЮТ, екс-заступник глави СБУ)", - зазначив співрозмовник журналу.

Сам Дурдинець, за неперевіреними даними, зараз ховається в Угорщині, пише журнал.

Співрозмовники видання вважають, що до його тюремного ув'язнення справа не дійде. "Усе-таки головною метою тут був не арешт Дурдинця, а обшук. Треба було знайти плівки з "прослушками" високопоставлених чиновників", - каже один із них.

"Тож за тими звинуваченнями, які зараз Дурдинцю пред'явлені, йому нічого не загрожує: ну почнеться суд, буде тривати кілька років, почне він стрілки переводити на тих, хто його призначав, і так далі", - вважає співрозмовник видання.

Хоча, за словами одного з колишніх впливових співробітників СБУ, усіх цікавить, який "компромат" виніс із Банкової Балога – і "з цього погляду повернення Дурдинця на батьківщину і його відверті свідчення на екс-главу СП, звісно, багатьом цікаві".

Як відомо, ініціатором переслідування Дурдинця фактично виступив заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін. Він звинуватив заступника глави СБУ в санкціонуванні незаконного прослуховування деяких політиків. За словами Кузьміна, він сам став жертвою "контррозвідувальної перевірки" СБУ.

Джерела "Фокусу" вважають, що дії прокуратури можна трактувати як помсту заступника генпрокурора. "Його (Кузьміна) це просто розлютувало. Уявіть собі, йому принесли матеріали про прослушку, згідно з якими його, кримського татарина, підозрювали в шпигунстві на користь Ізраїлю!", - обурився один генерал міліції.

Між тим, минулого тижня президент своїм указом позбавив ще одного близького до Балоги заступника глави СБУ Миколу Герасименка контролю над слідчим управлінням Служби, зберігши за ним лише посаду заступника глави СБУ. З 18 травня слідством у СБУ займається колишній заступник Герасименка Василь Вовк.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...