Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Претензіями до України "Газпром" прикриває свої проблеми - Соколовський

Четвер, 25 червня 2009, 15:39

Безпідставними претензіями до українських партнерів "Газпром" прагне відволікти увагу від власних негараздів, заявляє уповноважений президента України з питань енергобезпеки Богдан Соколовський.

Про це він заявив під час брифінгу у четвер, повідомляє прес-служба президента.

Соколовський зазначив, що у січневих газових переговорах російська сторона займала надто жорстку, непартнерську позицію у відстоюванні своїх інтересів, а український уряд не відстояв українських інтересів і погодився на низку дискримінаційних положень у контрактах від 19 січня 2009 року з постачання і транзиту газу.

"Очевидно, що у такий спосіб російська сторона сподівалася за рахунок українців врятувати свою газову галузь. Однак і це не допомогло вирішити головну проблему, яка полягає в тому, що на сьогодні фінансові, ресурсні та інші зобов'язання "Газпрому" явно перевищують можливості. Ця ситуація насамперед створює загрозу зриву поставок газу до України і європейських споживачів", - сказав він.

Соколовський припустив, що така ситуація спонукає вищих посадових осіб Російської Федерації і керівників "Газпрому" відвертати увагу від своїх внутрішніх проблем.

"Тому вони останнім часом вдаються до вельми некоректних і абсолютно безпідставних наклепів на адресу українців і нашої держави про начебто втрачених 8 млрд. кубометрів газу, про ненадійність ГТС, недоцільність перегляду контрактів від 19 січня, які де-факто не виконуються", - йдеться у повідомленні.

"Така позиція російської сторони не відповідає духу партнерства, взаємної поваги і довіри. Згадані заяви і конкретні дії російської сторони суперечать Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 31 травня 1997 року", - вважає Соколовський.

Він стверджує, що відсутність адекватної реакції з боку чинного і "тіньового" урядів на чергові газові випади російської сторони зайвий раз свідчать про їхню "безпринципність у питаннях національної гідності і нездатність виконувати ані професійні, ані політичні функції, які йому довірив український народ".

Уповноважений президента зауважив, що, безумовно Україна зацікавлена, щоб Росія, у тому числі "Газпром", якнайшвидше вийшли з кризи. "Історія довела, що російський народ і Російська держава спроможні гідно вирішувати найскладніші проблеми за рахунок своєї, а не чужої праці", - сказав він.

Соколовський нагадав, що на початку червня, за кілька годин до завершення терміну розрахунків з Росією за травень, президент був змушений скликати екстрену нараду, в ході якої керівники Нацбанку і "Нафтогазу України" ухвалили "єдине можливе на той момент рішення щодо оплати газу за рахунок резервів НБУ".

"Сьогодні ситуація знову потребує професійних рішень і дій, а не розмов і обіцянок", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування