Екс-мер хотів, щоб Ющенко здав пікантний аналіз

Вівторок, 21 липня 2009, 11:41

Глава комісії з отруєння тодішнього кандидата в президенти Віктора Ющенка Володимир Сівкович стверджує, що заява тодішнього віце-спікера Олександра Зінченка про застосування бактеріологічної зброї була вигадкою.

Про це Сівкович заявив в інтерв'ю, опублікованому у вівторок у газеті Сегодня.

"Відсутні будь-які докази застосування бактеріологічної зброї. Тепер ми вже чітко розуміємо, що теза про "бакзброю" - це був чистий піар, вигадка команди Ющенка", - сказав Сівкович.

"Як розповів нашій комісії Давид Жванія, тодішній віце-спікер Олександр Зінченко сам написав цей текст зі згадуванням "бакоружия", відіслав в Австрію, там його підписали лікарі, а потім Зінченко зачитав його з трибуни ВР", - додав він.

Сівкович також розповів, що Жванія, який відмовляється ходити на допити в ГПУ щодо отруєння Ющенка, давав свідчення комісії ВР.

"Так, протягом 4 годин. Ми направили цю стенограму в ГПУ, тому що він дав величезну кількість інформації, якої не було в Генпрокуратурі. Жванія докладно описав ту ситуацію, що передувала скандалу з приводу отруєння, описав роль у цьому Олександра Зінченка, описав початкові фальсифікації, цілу низку дуже дивних речей, що відбувалися тоді", - розповів Сівкович.

"Це усе вимагає перевірки і її зобов'язана робити ГПУ. Але, по-моєму, групі Климович свідчення Жванії просто не потрібні, вони суперечать її версії... Адже Давид жорстко стверджує: ніякого отруєння диоксином не було!" – сказав він.

"Я, до речі, його запитав, чому у свій час, ще в 2004-м, він не прийшов до нас на засідання ще першої комісії ВР по отруєнню. (Тоді не прийшли тільки він і Ющенко). Жванія відповів: тому що не хотів брехати депутатам", - розповів Сівкович.

Говорячи про відстеження трафиків мобільних телефонів політиків групою Климович, Сівкович зазначив, що це можливо тільки із санкції голови або заступника голови Апеляційного суду.

"І ніяк інакше! У Климович же таких дозволів не було, виходить, її дії незаконні", - заявив він.

Говорячи про роботу його комісії, Сівкович розповів, що бувають і курйозні випадки.

"Сан Санич Омельченко (від НУНС) кілька разів порушував питання, щоб Ющенко здав аналіз сперми. І приносив роз'яснення авторитетних лікарів, що це ефективний спосіб виявлення диоксина. Але ми одноголосно відмовилися прийняти таке рішення, тому що вжко собі уявляємо, як у реальності ми вийдемо з пропозицією до ГПУ і президента, щоб він здав такий аналіз у відповідності з усіма нормами Кримінально-процесуального кодексу (тобто мають бути свідки, інші люди)", - сказав Сівкович.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування